Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Spektakulär räddning av japanska Hayabusa

Publicerad: 31 augusti 2010, 09:34

Jaxa skickade ut en farkost för sju år sedan. Syftet var att hämta markprover från en asteroid bortom Mars bana. Men något gick snett. Läs första delen i Jörgen Städjes redogörelse för den makalösa räddningsaktionen.

Ämnen i artikeln:

CleantechTeknikMiljöteknikGreentechForskningIngenjör

För sju år sedan skickade japanska rymdflygstyrelsen Jaxa (Japan Aerospace Exploration Agency) ut en farkost som skulle ta markprover på asteroiden Itokawa i asteroidbältet bortom Mars bana och ta med sig materialet tillbaka till Jorden. Om vi kan undersöka asteroidmaterial kan vi lära oss mycket om solsystemets ursprung.

Hayabusa (eller Muses-C som den kallades först) skickades upp med en japansktillverkad M-V-raket den 9 maj 2003 och accelererades genom en slungoperation runt jorden i maj 2004 och nådde målet asteroiden Itokawa den 12 september 2005 efter att den rest cirka 2 miljarder kilometer. Den tog mängder av bilder av Itokawa och gjorde två försök att landa för att ta markprover. Itokawa är en potatisformad himlakropp som är cirka 600 meter lång på längsta stället. Den har fått sitt namn efter den japanske raketpionjären Hideo Itokawa.

Just när Hayabusa förmodligen tagit ett prov uppstod ett bränsleläckage, antennerna svängde bort från Jorden och kontakten bröts. En och en halv månad senare fick man kontakt igen. Då visade det sig att farkosten förlorat allt sitt reaktionsbränsle, kanske vid sammanstötningen med asteroiden, men det visade sig att den snällt låg och guppade i väntbana runt Itokawa.

Detta borde ha fått vem som helst att ge upp. Men Jaxa gav inte upp utan räknade raskt fram en ny bana som farkosten kunde använda för att ta sig hem till Jorden på jonmotorerna. Det kom att ta betydligt längre tid än om man kunnat accelerera med reaktionsbränsle, men det skulle fungera.

Och det fungerade. Som planerat kom Hayabusa tillbaka till Jorden och landade nära Womera i Australien den 13 juni, efter en färd på 4.000.000.000 kilometer. Efter att ha varit död. Efter att ha lyckats smälla bränsletankarna. Efter att ha legat i dvala i världsrymdens kyla utan kontakt med Jorden.

Inte nog med att man fick tillbaka kontakten och gav farkosten nya instruktioner, man fick igång en redundant uppsättning motorer och lyckades pricka Jorden efter sju års färd. Det, mina vänner, tillhör något av det mest fantastiska människan någonsin presterat.

För att man skulle ha någon aning om vad man kunde förvänta sig av storlek och rotationstid gjorde Areciboteleskopet radaravbildningar av asteroiden. Teleskopet inte bara lyssnar på Universum, det kan skicka ut radar också, från en enmegawatts sändare. Med mycket avancerad dopplerteknik kan man bilda sig en uppfattning om asteroiders och planeters utseende med hjälp av bara ett enda radareko.

Den fantastiska tidtabellen

2003
9 maj: Uppskjutning från Kagoshima Space Center med en M-V-5-raket
15 maj: Jonmotorerna startades. Maximal kraft 25 millinewton. Den första jonmotorn gick sönder relativt snabbt.
2004
19 maj: Banändring för utfärd via slungmanöver kring jorden, med jonomotorer
2005
29 juli: Navigatorn, Star-tracker-instrumentet, kalibrerades genom att ta en bild av Itokawa
12 september: 20 km från Itokawa
30 september: Vid hemposition, 7 kilometer från Itokawa
12 november: Släppte sonden Minerva. Minerva förlorades.
20 november: Första landningen och nedläggning av en behållare med 880.000 namnteckningar
26 november: Andra landningen
8 december: Förlorade kontakten med jorden på grund av bränsleläckage
2006
26 januari: Kontakt med jorden återupptogs. Uppdraget återstartades.
2007
18 januari: Provtagaren återfördes in i provtagningskapseln, vilken låstes och förseglades
Februari: Jonmotorerna visade sig fungera och startades
25 april: Hemresan på jonmotorer påbörjades
18 oktober: Första banmanövern mot Jorden avslutad
2008
Maj: På längsta avståndet från Jorden
2009
4 februari: Jonmotorn startades för en andra banmanöver för återvändo till Jorden
4 november: En jonmotor gick sönder
19 november: Färden återupptogs med två delvis fungerande jonmotorer
2010
27 mars: Andra banmanövern avslutad
April – juni: Flera bankorrigeringar
13 juni: Återinträde i atmosfären
14 juni: Kapseln hittades
24 juni: Kapseln öppnas
28 juni: Första partiklarna ute

Läs mer

Senaste hayabusanytt från Jaxa: http://hayabusa.jaxa.jp/e/index.html
En klickbar tidtabell: http://hayabusa.jaxa.jp/e/index.html
Jaxa: www.jaxa.jp
Jaxa har gått från att vara tämligen anonyma till att sprida information nästan i klass med ESA. Här är sajten om deras nya Venus-sond Akatsuki: http://www.jaxa.jp/countdown/f17/overview/akatsuki_e.html

Jaxa blev också först med att annonsera att solsegling fungerar. Det japanska solseglet Miranda släpptes ut i rymden i närheten av Venus den 21 maj och man har nu kunnat konstatera att det påverkas av en kraft på 1,13 millinewton enbart av solljus, vilket var helt enligt beräkningarna.

Jörgen Städje

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev