Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Spiken i kistan för avskydd moms

Publicerad: 26 februari 2015, 10:09

Ideella hjälporganisationer i Sverige kan av allt döma andas ut efter EU-kommissionens glada besked i dag.


Ämnen i artikeln:

Eu-kommissionen

Den här artikeln publicerades i omvärldsbevakningen Miljöaktuellt
Idag
den 26 februari.

I dag meddelar EU att regeln om 25 procents moms på second hand skrotas, även om kommissionen fortfarande anser att det är fel att momsbefria sektorn.

Miljöaktuellt har i en rad artiklar skrivit om momsen, som orsakat ett ramaskri. Nätverket Ideell Second Hand har protesterat högljutt och hävdat att ”regeringen beskattar medmänsklighet” och samlat ihop 40 000 namnunderskrifter i en protestlista som överlämnats till finansdepartementet.

Förra veckan öppnade finansminister Magdalena Andersson (S) för att momsen, som trädde i kraft vid årsskiftet, skulle vara borta senast i vår.

Det är ett avgörande i Högsta förvaltningsdomstolen som ligger bakom momskravet som skattemyndigheten administrerar och tar ut av ideella föreningar och hjälporganisationer. Frågan är ännu inte helt löst trots EU-kommissionens besked. Finansdepartementet, som i ett pressmeddelande refererar till EU-kommissionens beslut om slopande av momsen, analyserar nu vilka alternativ som finns för att definitivt förpassa momsen på second hand till papperskorgen.

– Det är positivt att kommissionen efter diskussioner med oss har beslutat att lägga ned ärendet. Det ger oss en säkrare grund i vårt arbete med att lösa situationen för de ideella föreningar som nu tvingas betala moms, säger Magdalena Andersson.

Ola Söderlund

Ämnen i artikeln:

Eu-kommissionen

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.