Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag25.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Spinntronisk oscillator knäcker mätutrustning

Publicerad: 9 Mars 2009, 10:24

De spinntroniska oscillatorerna blir ännu mer löftesrika. Göteborgsforskare har lyckats generera frekvenser på över 46 gigahertz.


Möjligheten att starta datorer sekundsnabbt tack vare spinntroniska arbetsminnen, MRAM, är förmodligen det som gett spinntroniska oscillatorer mest uppmärksamhet på senare år.

Nu har förutsättningarna för teknologiska kliv förbättrats ytterligare. Professor Johan Åkerman med kollegor på Göteborgs universitet och KTH har för första gången lyckats generera frekvenser på över 46 gigahertz i spintroniska oscillatorer, ett resultat som enligt Göteborgs universitet slår i taket på tillgänglig mätapparatur.

– Våra resultat visar att spinntroniska oscillatorer kan täcka flera oktaver inom gigahertzområdet. I princip innebär det att tidigare outnyttjade frekvensband kan öppnas för bredbandig trådlös kommunikation, till exempel strömmad HDTV och annan hemelektronik, säger Johan Åkerman i en kommentar.

Främst är det tre trick som ligger bakom resultaten.

– Dels ska kontakterna vara så små som möjligt, cirka 40 nanometer, det gör att man får upp frekvenserna, säger Johan Åkerman.

Det andra tricket är att kontakterna, oscillatorerna, är av hög kvalitet.

– Det gör att man kan köra en ganska stor ström genom dem, ungefär 40 milliampere. I en så liten kontakt ger det en väldigt hög strömtäthet, säger Johan Åkerman.

Slutligen är ett relativt kraftigt magnetfält avgörande. För närvarande skapas det med elektromagnet men främst för att det är en parameter att laborera med.

– I en komponent kan det göras med permanentmagneter, säger Johan Åkerman.

De komponenter som används i dag härstammar från Johan Åkermans tidigare arbetsgivare, amerikanska Everspin Technologis. Nu samarbetar företaget med Göteborgs universitet och KTH för att vidareutveckla tekniken. Frekvenser på över 65 gigahertz antas vara inom räckhåll.

Tidshorisonten för att de snabbare oscillatorerna ska nå ut på marknaden uppskattas till mellan tre och fem år av Johan. Först krävs en nisch där teknologin verifieras och accepteras. Det ger ett brohuvud från vilka större marknader kan attackeras, resonerar han.

– Det kan vara i radarteknik eller som ett alternativ till mer standardmässiga cmos-kretsar, säger Johan Åkerman.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.