Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag09.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Spion infiltrerade miljörörelsen

Publicerad: 13 Januari 2011, 09:59

En polisman står anklagad för att ha infiltrerat den brittiska miljörörelsen under sju års tid, rapporterar the Guardian.


Ämnen i artikeln:

England

Polismannen Mark Kennedy avslöjades i oktober av miljöaktivister som blev misstänksamma när han sade sig vara beredd att planera och finansiera ockupationen av en kraftverksanläggning i Nottingham. Då hade han infiltrerat miljörörelsen i sju års tid.

Mark Kennedy jobbade för Londonpolisen Metropolitan och gick under det falska namnet Mark Stone. Enligt tidningen the Guardian har han nyttjat ett falskt pass för att resa till 22 länder och spionera på aktivister av olika slag.

Han deltog i dussintals
demonstrationer runt om i Europa och hjälpte ofta till som chaufför i aktionerna. Av de andra aktivisterna fick han smeknamnet ”Flash” för att han var så generös med att betala bilhyra och borgen för inspärrade aktivister.

Mark Kennedys dubbelliv blev ohållbart och till slut sade han upp sig från sitt jobb på Metropolitan Office – operationen kom i konflikt med hans lojalitet gentemot de nya vännerna i miljörörelsen. Enligt the Guardian har han avslöjat en kvinnlig kollega som jobbat med samma uppdrag.

Avslöjandet har orsakat politiskt rabalder i Storbritannien. Operationen kritiseras för att bryta mot flera etiska regler för underrättelseverksamhet. En kvinnlig parlamentariker anklagar chefen för Metropolitan för att inte ge politikerna hela bilden av vad som hände under demonstrationerna vid G 20-mötet 2009.

Erik Klefbom

Ämnen i artikeln:

England

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.