Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Spirit fast för gott – Nasa är upphetsade!

Publicerad: 28 januari 2010, 07:19

Marsbilen Spirit har kört fast en gång för alla och tar sig inte ur sandgropen. Men den vägrar ge upp.


År 2004 satte NASA snyggt och försiktigt ned två rullande geologer på Mars, Spirit och Opportunity, och de har rullat ända sedan dess. Bilder och film som de skickat oss har fått de allra flesta betraktare att tappa hakan, och som tekniker tappar man dessutom hakan igen när man betraktar driftsäkerheten. Bilarna var avsedda att fungera blott en månad, men har gått nästan klanderfritt i fem år.

För något år sedan började Spirit dock få krångel med ett framhjul och man var tvungen att köra den baklänges och släpa det låsta hjulet efter sig för att komma vidare. Lite ny upptankad programvara löste dock det, och resultatet blev att hjulet istället grävde fram vatten-is. Nyligen låste sig ett hjul till, i fordonets andra ände, och det råkade hända just när Spirit kört ned sig i en golfares värsta mardröm, en sandgrop med mycket fin sand.

Efter att ha stått och gnetat och försökt ta sig upp i månader anser NASA nu att det är lönlöst och Spirit får bli kvar där den står. Nu kommer marsvintern och nu handlar det bara om att försöka svänga runt farkosten så att den kan dra mesta möjliga nytta av den sparsamma vintersolen så dess batterier inte fryser ihjäl. Förmodligen kommer den ändå att hibernera från april till september, då den väcks av vårsolens strålar. I övrigt är alla funktioner intakta, så den kan fortfarande både filma och fotografera.

Men istället för att hänga läpp, jublar NASAs tekniker över de nya möjligheter som uppenbarat sig med en stationär radiofyr på Mars.

Deep Space Network, NASAs markstationer, har inga problem att höra Spirits sändare (12 W) här på Jorden och kan lokalisera den mycket noga. Med satellitbilder vet man dessutom exakt var den står.

Professor Steve Squyres som är chefstekniker för Spirit är inte alls ledsen utan har redan upphetsat framhållit ett stillastående fordons vetenskapliga möjligheter. I och med att man kan spåra Spirit mycket noggrant kan den användas till att mäta hur mycket Mars vinglar kring sin rotationsaxel och det kan användas till att en gång för alla avgöra om Mars har en flytande kärna. Med hjälp av denna information kan man få bättre grepp om planetens historik ur ett magnetfälts-perspektiv.

– Det här är helt nytt! Vi har aldrig kunnat göra det förr! Stört-intressant! Vi tänkte inte på det när vi satte ned bilen på Mars, eftersom alla tankar kretsade kring ytans geologi. Men när man funderar mera på vad farkosten verkligen kan, så kommer man på nya grejor.

Det är bara att konstatera att NASA-folket är riktiga tekniker. De ger aldrig upp, utan ser nya möjligheter där andra kanske skulle sitta ned och bara sucka. Ny vetenskap väntar bakom varje kraterkant.

Jörgen Städje

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.