lördag3 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Splittrad agenda till grönt toppmöte

Publicerad: 3 maj 2012, 09:47

Observatörer sänker förväntningar på Rio-mötet


I juni startar FN:s stora miljömöte i Rio de Janeiro, kallat Rio+ 20, till minne av det banbrytande toppmötet i samma stad för 20 år sedan. Mer än 50 000 deltagare väntas komma till konferensen.

På dagordningen står flera frågor om vatten, livsmedel och grön ekonomi. Det första utkastet till gemensam fördragstext var 19 sidor lång men växte snabbt till 278 sidor – nu har parterna lyckats kapa ned det till 157 sidor.

Utsikterna för att nå konkreta resultat på mötet tonas ned från flera håll. Ett förslag till fördrag som för närvarande diskuteras på ett arbetsmöte i New York håller nämligen på att vattnas ur, skriver observatörer från Earth Negotiations Bulletin

Deltagande länder drar åt olika håll. Kina och den stora G 77-gruppen vill inte ha med någon text om grön ekonomi eller värdet av ekosystemtjänster – frågor som EU och flera andra länder jobbar hårt för att få med. Kina vill istället fokusera på finansiella frågor.

En av EU-kommissionens representanter på mötet, Karl Falkenberg, säger till nyhetstjänsten Euractiv att motståndet är stort men att de kommer att kämpa för att få fram sina frågor. Det handlar bland annat om grön ekonomi och att ge FN:s Naturvårdsverk, UNEP, ett starkare mandat.

Erik Klefbom

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev