lördag28 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Spökskeppets hemligheter avslöjas

Publicerad: 21 april 2011, 05:12

Hur såg handelsfartygen ut på 1600-talet? Med avancerad teknik har Spökskeppet undersökts. Robotar och ekolod har dokumenterat fyndet som ligger på botten norr om Gotland.

Ämnen i artikeln:

CleantechForskningGreentechIngenjörMiljöteknikTeknik

Forskare från Södertörns högskola och Vasamuseet har under det gångna året undersökt det så kallade Spökskeppet som ligger på 130 meters djup norr om Gotland. Det meddelar Södertörns högskola.

Undersökningen av skeppet, som fått sitt namn för att det är spöklikt välbevarat, har resulterat i en 3D-modell framställd av havsmätningsföretaget MMT, Marin mätteknik. Skeppet, samtida med Vasa, tros vara av holländskt ursprung. För att nå skeppet har robotar försedda med ekolod använts. Filmning av vrakplatsen har gjorts med HD-kameror.

– Med hjälp av den här tekniken har vi faktiskt kunnat komma in i skeppet, och se de rum där besättningen levde sitt liv ombord, säger Johan Rönnby, professor i marinarkeologi och föreståndare för MARIS vid Södertörns högskola, i en kommentar.

Forskarna arbetar nu för att definitivt fastställa fartygets ursprung. Arbetet och undersökningen av skeppet har dokumenterats och kommer att visas i en tv-dokumentär 25 april.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev