Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag07.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Sportfiskarna: ”inget elcertifikat utan fisktrappa”

Publicerad: 4 Oktober 2011, 06:35

Idag debatterar riksdagen vattenkraftens effekter på den biologiska mångfalden. Sportfiskarna vill skrota subventionerna till kraftverksägare som inte håller sig med fungerande fiskvägar.


Idag debatteras vattenkraftens effekter på den biologiska mångfalden i riksdagen. Miljö- och jordbruksutskottet har under våren och sommaren utrett frågan och lagt fram ett antal förslag för att minska miljöbelastningen.

Sportfiskarna presenterar samtidigt ett förslag för att minska miljöskadorna runt landets 1600 småskaliga vattenkraftverk. Det innebär krav på fungerande faunapassage för att kraftverksägaren ska få stöd från systemet med elcertifikat. Förslaget läggs fram under den öppna debatten idag.

– Om småskalig vattenkraft även i fortsättningen ska vara berättigad till elcertifikat måste ansvariga ministrar se till att det i lagen ställs krav på en motprestation. Att kräva att det finns en fungerande faunapassage för att elbolagen ska kunna få bidrag borde egentligen vara självklart, menar Stefan Nyström, generalsekreterare i Sprotfiskarna.

Enligt honom skulle en enkel lagändring förbättra miljön och fisket väsentligt i svenska vattendrag. Det skulle hjälpa situationen runt de
1600 småskaliga vattenkraftverk där det idag är stopp för fiskens vandring. Genom förslaget skulle det bli lönsamt för energibolagen att på egen bekostnad bygga fiskvägar i de allra flesta av dessa vattendrag.

Erik Klefbom

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.