Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag27.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Spotify hackat – lösenord på drift

Publicerad: 4 Mars 2009, 19:38

Den svenska musiktjänsten Spotify är hackad. Personlig information tillhörande hundratusentals användare kan vara på drift.


Spotify har hackats. Flera hundra tusen användaruppgifter om användarnamn, lösenord, födelsedatum, e-postadresser och bostadsadresser kan därmed vara på drift.

Spotify meddelade under onsdagen sina användare via ett e-postmeddelande om händelsen. Hacket har enligt mailet utförts via en bugg som upptäcktes och åtgärdades redan den 19 december. Spotify säger sig sedan ha varit omedvetet om att någon trots det skaffat sig åtkomst till informationen.

Några kreditkortsnummer ska inte lagras lokalt av Spotify och därför inte påverkas av hacket mot tjänsten.

Lösenorden ska inte ha lagrats i klartext utan ska vara både hashade och saltade och därmed svårknäckta. Spotify menar att svaga lösenord trots det kan vara lätta att avslöja. Alla användare uppmanas nu att byta lösenord.

”Vi är verkligen ledsna för det här och hoppas ni godtar våra ursäkter. Vi fördubblar våra ansträngningar att hålla systemen säkra för att se till att något sådant här inträffar igen”, skriver Spotify i mailet till användarna.

Spotify.com är för närvarande omöjlig att nå medan tjänsten rapporteras fungera som vanligt.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.