måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

SPP: Här är världens mest hållbara fond

Publicerad: 5 oktober 2012, 12:08

Med fonden SPP Global Topp 100 vill SPP samla världens 100 mest hållbar företag. Idén är att tjäna pengar.
– Hållbara företag vinner i längden, dessutom ger de jämnare avkastning, säger vd Liza Jonson.


JR

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se


Nu lanseras fonden SPP Global Topp 100. Glöm hållbarhetsfonder och etikfonder – för SPP är det hållbarhet över hela linjen som gäller. Med SPP Global Top 100 vill man samla världens mest framgångsrika och mest hållbara företag i en och samma fond.
– Vi har arbetat med hållbara investeringar i 15 års tid och hållbarhet är idag en integrerad del av vår verksamhet. Vi jobbar inte med särskilda etiska fonder eller hållbarhetsfonder, istället har vi kriterier för hållbarhet i alla våra instrument, säger Liza Jonson som är vd för SPP Fonder.

Att det ändå blev en specifik hållbarhetsfond till slut beror enligt Liza Jonson på att företaget sett en ökat efterfrågan – både hos privatkunder och hos större investerare.
– Vi såg en möjlighet att produktifiera vårt hållbarhetsarbete. Därför gör vi den här satsningen.

SPP har en rad hållbarhetskrav på samtliga investeringar. På SPP Global Top 100 går man ett steg längre och gör framåtriktade bedömningar och väljer ut de allra hållbaraste och bästa bolagen. Utvärderingen av bolagen bygger på finansiell stabilitet, hållbar drift samt inte minst hur bolagen är positionerade för att möta den globala omställning som världen står inför just nu.
– Ser man krasst på det så är det de här bolagen vi tror kommer att vara mest lönsamma på lång sikt. Bolagen som tagit till sig de globala utmaningarna vi står inför är de som kommer att bli lönsamma. De bolagen är vinnare i dubbel bemärkelse – dels så kommer bolagen att uppfylla konsumenternas krav, dels så är det de här bolagen som kommer få tillgång till kapital från investerare, säger Liza Jonson.

För att plocka ut bolagen till SPP Global Top 100 poängsätts 2500 företag på en skala från 0-100. De bolag som får högst poäng inom alla tre parametrar går vidare till en slutlig hållbarhetsgranskning. Slutligen väljs 100 bolag ut som är lika riktade i fonden med 1 procentandel var. Innehavet i portföljen övervakas löpande och omviktas kvartalsvis. Fonden benchmarkas mot MSCI world all coutries Index.
– Vi hoppas så klart att vi kommer att slå index. Historien talar för oss. Hållbara företag vinner i längden. Dessutom ger de en jämnare avkastning, säger Liza Jonson.

I SPP Global Top 100 finns bara fyra svenska bolag – Alfa Laval, Volvo, Atlas Copco och Stora Enso. Vi svenskar anser oss ofta vara bäst på hållbarhet. Att det inte är fler svenska bolag med i fonden är ändå enligt Liza Jonsson inget konstigt.
– För att vara en global fond är fyra företag relativt sett många i ett index där Sverige har en vikt på under 1%. Svenska företag ligger långt fram inom hållbarhetsområdet, men det finns många bolag runt om i världen som också är väl positionerade och ligger långt fram. Sverige har kanske inte längre ett lika stort försprång inom hållbarhet som för några år sedan, säger hon.

Några kanske också höjer på ögonbrynen över att finska Neste Oil finns med i innehavet. Neste Oil är världens största uppköpare av palmolja och har fått hård kritik då deras palmoljesatsningar lett till skövling av regnskog i Indonesien och Malaysia. Skövlingen har drabbat den utrotningshotade orangutangen hårt och Neste Oil utsågs år 2011 till "Världens ondaste företag" i en europeisk omröstning.

Liza Jonsson försvarar ändå investeringen med att Neste Oil relativt sätt är bättre än konkurrenterna i energisektorn – och att SPP valt att göra en sektorneutral fond och därmed också måste investera i den problematiska energisektorn.
– Även i en bransch med stora utmaningar måste vi finnas med och påverka. Det är därför vi har valt att göra en sektorneutral fond. För att skapa en hållbar utveckling måste vi jobba på bredden och ha modet att även finnas i högriskbranscher med svåra utmaningar. Det är i de branscherna den största förflyttningen måste ske och det är i dessa branscher vi som investerare har mest potential att åstadkomma störst förändring. Av de bolagen med verksamhet inom palmolja är Neste Oil enligt vår bedömning bland de bättre, säger säger hon.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev