Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Spreja fönstren med solceller

Publicerad: 24 september 2010, 09:53

New Energy Technologies SolarWindow ska förvandla vanliga fönster till solpaneler. Genom att spreja produkten på rutan skapas en generator, som dessutom kan producera el av artificiellt ljus.


Ämnen i artikeln:

CleantechForskningGreentechIngenjörMiljöteknikTeknik

SolarWindow är ännu i prototypstadiet, men har visats kunna driva LED-lampor och en liten modellhelikopter. Produkten sprejas på glasfönster, utan att de förlorar sin genomskinlighet, och kan generera energi från såväl solljus som artificiellt ljus. Därmed kan den till exempel ta till vara på ljuset från lysrör i kontorsbyggnader, skriver företaget i ett pressmeddelande.

– Ingenjörer som arbetar med en 40-våningsbyggnad, liknande Tampas landmärke 100 North Tampa, estimerar de årliga kostnadsbesparingarna till mellan 40 000 och 70 000 dollar vid installation av SolarWindow på de exponerade fönsterfasaderna. En installation av dagens populära polykristallina kiselmoduler på taket sparar endast 20 000 dollar per år, sade en talesman för företaget i måndags.

Företaget planerar nu en offentlig demonstration av tekniken, och därefter ska man enligt egen uppgift presentera omfattande resultatdata uppmätta av en oberoende tredje part.

Företagets vd och koncernchef John A Conklin säger att produkten är mycket nära en kommersiell lansering, och menar att det bara i USA finns fem miljoner kommersiella byggnader och 80 miljoner bostadshus som skulle kunna använda produkten.

Tomas Tirén

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.