tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

SSAB kallar nytt klimatmål för ”önsketänkande”

Publicerad: 25 februari 2016, 08:43

Foto: TS Eriksson

Ståljätten menar att det blir svårt för Sverige att nå Miljömålsberedningens förslag om 85 procents utsläppsminskningar till år 2045.


– Vi har inte så mycket tid på oss. Det är lite av ett önsketänkande, jag tror det blir svårt att nå. 75 procent utsläppsminskningar till 2050 hade känts mer möjligt att nå. Men även det förutsätter ny teknik som inte finns i dag, säger Klas Lundbergh, senior rådgivare på SSAB i Oxelösund, i en intervju med Södermanlands Nyheter.

Klas Lundbergh sitter med som sakkunnig i Miljömålsberedningen. Han menar att SSAB, som i dag är det bolag som släpper ut mest koldioxid i Sverige, kommer behöva hjälp från staten om utsläppen ska ner i den takt som behövs. Inom Miljömålsberedningen tror man att CCS-tekniken kan vara en möjlig lösning för stålbolaget, det vill säga infångning och geologisk lagring av koldioxiden. Men enligt Klas Lundberg är det dels långt kvar till att den tekniken finns och dels är den så dyr att utveckla att SSAB omöjligt kan göra det på egen hand.

– Det är väldigt stora tekniksprång det handlar om och det klarar inte vi ekonomiskt, sammanfattar Klas Lundbergh problematiken för Södermanlands Nyheter.

Anders Hellberg

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev