Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

måndag14.06.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

SSAB:s klimatmål: ”Svårt ta stora steg”

Publicerad: 20 maj 2015, 09:22

Ståljätten sätter upp nya mål för hållbarhet.


Den här artikeln publiceras i omvärldsbevakningen Miljöaktuellt Idag den 20 maj.

Ståltillverkaren SSAB skärper sitt hållbarhetsarbete och sina klimatmål. Företaget lovar att minska koldioxidutsläppen med 2,1 procent fram till slutet av 2019, det vill säga 200 000 ton jämfört med dagens utsläpp på 9,6 miljoner ton.

SSAB tillhör i dag en världens mest CO2-effektiva ståltillverkare och har svårt att få ned utsläppen ytterligare. Utsläppen är direkt kopplade till råvarorna järnmalm, kol och koks i den masugnsbaserade tillverkningen.

– Med dagens teknik är det svårt att ta några stora steg för att minska utsläppen. CO2-målet är det bästa vi kan göra inom ramen för befintlig teknik, säger Maria Långberg, hållbarhetschef på SSAB, till Miljöaktuellt.

Hon tillägger att företagets främsta klimatbidrag är produktionen av hållfast stål som ger lättare produkter och därmed sänker bränsleförbrukningen. SSAB deltar i ett antal internationella projekt för att utveckla koldioxidsnål teknik. Ett av dem heter ULCOS och har pågått sedan 2004 med över 40 deltagande stålföretag. Ett annat stort forskningsprojekt handlar om att utveckla tekniken för koldioxidinfångning.

– Dessvärre är det oerhört kostsamt att driva sådana projekt och finanskrisen 2009 stoppade bygget av en stor testanläggning i Frankrike. Men vi fortsätter att jobba med det, säger Maria Långberg.

Inte heller kommer tillverkningen baserat på återvunnet skrot att lösa problemet på kort sikt, enligt henne. I dag finns bara skrotråvara som täcker upp för 30 procent av produktionen och 2050 räknar man att denna siffra stigit till 50 procent.

– Stora tunga forskningsinitiativ måste göras ihop med stater och andra företag. De är så enormt stora och kostar så mycket pengar. Och SSAB skulle inte överleva i konkurrensen om vi driver detta på egen hand, så här måste staten hjälpa till, säger Maria Långberg.

Erik Klefbom

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.