torsdag28 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

SSAB under EU-toppmötet: Gröna standarder behövs

Publicerad: 31 maj 2023, 09:41

USA:s utrikesminister Antony Blinken och statsminister Ulf Kristersson under en pressträff igår, i samband med att Sveriges EU-ordförandeskap arrangerar möte i handels- och teknikrådet mellan EU och USA i Luleå den 30-31 maj.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

EU och USA behöver tillsammans utveckla ambitiösa, gröna standarder för att stålindustrin lättare ska kunnas ställa om globalt. Det säger den svenska ståljätten SSAB under handelstoppmötet i Luleå som pågår den 30–31 maj.

Ämnen i artikeln:

Klimatpolitiskt ramverkPolitikIndustri

Pernilla Strid

pernilla.strid@aktuellhallbarhet.se


USA: utrikesminister Antony Blinken och EU:s handelskommissionär Margrethe Vestager besökte under gårdagen Hybrit-anläggningen i Luleå, där den svenska ståljätten SSAB för snart två år sedan tillverkade världens första stål framställd med fossilfri vätgas istället för kol och koks, och som marknadsförs som fossilfritt stål. I samband med besöket passar SSAB:s vd och koncernchef Martin Lindqvist på att sätta press på världsledarna.

"För att lyckas med omställningen behöver vi effektiva ramverk, politiskt ledarskap och handling. Det är också viktigt att Europa och USA tillsammans utvecklar gröna standarder för att öka transparens på marknaden och stödja omställningen av stålindustrin globalt, och vi välkomnar att detta tas upp under dagarna, säger han i samband med att Sveriges EU-ordförandeskap i dagarna arrangerar möte i handels- och teknikrådet mellan EU och USA.

Mötet pågår i Luleå den 30-31 maj och är enligt SSAB det huvudsakliga forumet för USA:s och EU:s samordning av strategier för viktiga globala handels- och teknikfrågor. SSAB uppger att man nu tillsammans med sina partners LKAB och Vattenfall visat på styrkan i en fossilfri värdekedja då de redan levererat mer än 500 ton fossilfritt stål till strategiska kunder.

Då stålindustrin med kol som viktigt reduktionsmedel är en stor utsläppare kan den nya tekniken minska Sveriges klimatutsläpp med 10 procent och Finlands med 7 procent, enligt SSAB.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev