Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

SSU: Var är Juholts gröna partiprogram?

Publicerad: 7 juli 2011, 14:41

Sverige har en motiverad befolkning, något som gör att vi kan gå betydligt längre i miljöarbetet. Det menar Jytte Guteland, ordförande för Sveriges socialdemokratiska ungdomsförbund.


Ämnen i artikeln:

Socialdemokraterna

Foto: Martin Adolfsson

Namn: Jytte Guteland
Ålder: 31 år
Ordförande för Sveriges socialdemokratiska ungdomsförbund sedan 2009, hon avgår i augusti

− Titta på omvärlden, titta på historien. När länder står inför avgörande skiften, då är det studentrörelser eller unga rörelser som driver fram förändringarna. En ung generation har inte lika mycket att förlora, snarare allt att vinna. Det är i den yngre generationen som radikaliteten finns. Och vi behöver onekligen alla bli mer radikala om vi ska lösa det här.

För Jytte Guteland började engagemanget i skolan. När hon gick med i SSU var feministiska frågor på frammarsch, något som öppnade för många nya tankar och idéer.

− När man växer upp tänker man att så som det är, så är det, det går inte att ändra på. Om killar tar mer plats, om de kallar tjejerna för horor, då är det bara så. Man ser inte att det har med politik att göra, med strukturer. För mig var det därför en oerhörd lättnad att kunna få sätta ord på alla de problem jag hade sett i skolan och inse att det fanns andra ungdomar som också ville göra något åt de här orättvisorna. På ett liknande sätt tror jag nu att allt fler unga får upp ögonen för miljöproblemen. De inser att sättet vi lever på inte är hållbart och söker sig till en omställning eftersom de helt enkelt vill vara delaktiga i den.

Jytte återkommer gång på gång till skolan eftersom hon ser utbildningen som helt avgörande för om vi ska klara de miljöproblem våra samhällen står inför. En grön omställning kräver utan tvekan en kunskapsnation. Och Sverige har, menar hon, fördelen av att ha en i grunden oerhört motiverad befolkning. Nu handlar det därför mer om själva inställningen. Om vi bestämmer oss för tuffare utsläppsmål, om vi uppmuntrar nya branscher och ny teknik, om vi siktar på att bli en kunskaps- och utbildningsnation, då surrar ryktet om det, då ökar chanserna för att det verkligen ska hända.

− Här har partiet ett jätteansvar att driva miljöfrågorna framåt. Vi väntar nu spänt på en grön programförklaring från den nya partiledningen. Så det är en direkt uppmaning jag har till Håkan Juholt, att ta fram just en sådan grön programförklaring där han bland annat måste tydliggöra en avvecklingstakt för kärnkraften. Det är dags nu.

Jytte vill få partiet till att vara betydligt mer progressivt och framåtblickande. Inte förlita sig på dåtidens teknik, inte nostalgiskt sitta och hålla på gamla ineffektiva fabriker och motsätta sig alla sorters förändring. Eftersom vi behöver omstrukturera hela samhället kommer det givetvis att göra ont för många människor längs vägen. Men alternativet att inte ställa om vore betydligt värre.

− Vi måste våga prata om hur det här arbetet ska gå till. Ta bara en sån sak att vi behöver förändra våra egna beteenden och levnadsvanor. Vi ser till exempel att köttkonsumtionen ökar, att fler och fler åker bil. Så det är uppenbart att de strategier vi har i dag inte fungerar. Men vi måste hitta sätt som får alla att känna sig välkomna i förändringen, sätt som gör att vi slipper polariseras. Det är bättre att fler och fler äter mindre kött, att vi underlättar för det, än att vi får en allt hårdare anklagade ton mellan olika delar av befolkningen.

Ett närliggande problem är enligt Jytte att många åtgärder som faktiskt innebär en viktig skillnad framställs som i närmast obetydliga. När man till exempel pratar om hur små utsläpp Sverige har jämfört med hur mycket som släpps ut globalt, då minskar man förväntningarna bland människorna på vad som faktiskt går att åstadkomma.

− Det finns en pessimism i det svenska samtalet i dag. Jag tror tyvärr att vissa politiker, framför allt äldre, förknippar detta med realism. Men det är livsfarligt. Pessimismen, den är som en smitta. Och i den smittan så riskerar vi att hamna efter, vi riskerar att tappa i teknik och i jobb, vi riskerar främlingsfientlighet, vi riskerar spänningar mellan människor. Ansvar, det är inte att sprida denna pessimism. Ansvar, det är att staka ut en idé om framtiden, kämpa för den, orka hålla fast vid den.

Anders Hellberg

Ämnen i artikeln:

Socialdemokraterna

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.