Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Stabilt kvartal för cleantech-investeringar

Publicerad: 12 juli 2010, 10:05

En rapport från brittiska analysföretaget VB/Research visar att de globala investeringarna i cleantech snabbt återhämtar sig till nivåerna före den ekonomiska recessionen.

Ämnen i artikeln:

CleantechForskningGreentechIngenjörMiljöteknikTeknik

Den globala cleantech-industrin hade ett bra kvartal, med stark återhämtning vad gäller riskkapitalinvesteringar, projektfinansiering och fusioner och förvärv. 5 miljarder dollar i riskkapital- och private equity-investeringar under årets första kvartal är en 45-procentig ökning jämfört med samma period förra året, skriver BusinessGreen.

Undersökningen av VB/Research visar att cleantech-företag stod för cirka 43 procent av alla riskkapitalinvesteringar under kvartalet. 152 avtal till ett värde av 14,5 miljarder dollar gjorde att siffrorna för fusioner och förvärv ökade marginellt jämfört med årets första kvartal. De flesta förvärv gjordes inom sol- och vindkraft, och den genomsnittliga avtalsstorleken var cirka 100 miljoner dollar.

– Överkapacitet och fragmentering, framförallt i Kina, bland tillverkare av solpaneler och vindkraftskomponenter förväntas driva på konsolideringstakten, säger Douglas Lloyd, vd för VB/Research till tidningen.

För företag som arbetar med förnybar energi ökade projektfinansieringen från 20,4 miljarder dollar under årets första kvartal till 29,6 miljarder dollar under andra kvartalet. Vindkraft fortsatte att dominera sektorn med 45 procent av all projektfinansiering, följt av solkraft på 29 procent.

Börsnoterade cleantech-företag drogs dock ned av den globala marknaden och uppvisade en ökad volatilitet under kvartalet. Både CleanTech Index och First Trust NASDAQ Clean Edge Green sjönk med cirka 14 procent, vilket i stort sett följer utvecklingen på FTSE 100.

Tomas Tirén

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev