onsdag31 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Stad vill införa förbud mot huskatter

Publicerad: 5 september 2018, 07:11

Katter är en invasiv art som hotar många fågelarter. Det hävdar en stad som nu vill införa ett förbud.


Katter är ett rovdjur som utgör ett reellt hot mot många fågelarter, särskilt på öar med känsliga ekosystem. En stad i Nya Zeeland föreslår nu ett förbud mot katter för att skydda utrotningshotade fågelarter.
”Vi är inte katthatare men vi vill ha ett rikt viltliv”, sa Johan Collins, medlem av stiftelsen Landcare Charitable Trust när frågan debatterades i staden Omaui i förra veckan.

Förslaget innebär inte att kattägare måste avliva sina katter men när katterna dör ska kattägarna förbjudas att skaffa nya. Tidigare i år föreslog Auckland att katter skulle förbjudas på ”ekologiskt viktiga platser”.

Kattfrågan är en het potatis på Nya Zeeland där ekonomen Gareth Morgan 2013  startade kampanjen ”Cats to go” och propagerade för att katter skulle förbjudas på hela ön. Även han förespråkade att redan levande katter ska få leva hela sin livstid.

I en artikel i tidningen Slate skriver journalisten Laura Helmuth att katter är en invasiv art. Hon menar att katter är det enda husdjur som tämjt sig själva. När människor började odla spannmål lockade gnagare till sig katter som sedan gick in i husen och blev tama. Genom historien har katter varit nyttiga eftersom de hållit nere populationen av råttor och möss. Men med dagens industriella jordbruk fyller katterna inte den funktionen. Istället utgör de ett hot för utrotningshotade arter, speciellt på öar med känsliga ekosystem som inte finns på andra platser på jorden och som utvecklats innan kattdjuren kom dit.

Många fåglar har bon på marken och kan inte försvara sig mot invasiva arter som katter. På öar som Hawaii, Australien och Nya Zeeland är många fågelarter redan kraftigt hotade. I Nya Zeeland har 40 procent av fågelarterna utrotats medan 37 procent är hotade. Ett förbud mot katter på dessa öar skulle innebära en möjlighet för många arter att återhämta sig.

Lina Rosengren

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev