Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Staden Basel deklarerar nödläge för klimatet

Publicerad: 21 februari 2019, 11:58

Foto: Foto Basel: Christoph Radtke/ Wikimedia Commons. Foto utsläpp: Rasov/ Pixabay

Den schweiziska staden Basel förklarar klimatkrisen som ett nödläge som har högsta politiska prioritet.


Pernilla Strid

pernilla.strid@aktuellhallbarhet.se


Enligt den schweiziska informationssajten conviva-plus antog staden i går en klimatdeklaration, som skrivits av klimatstrejkande ungdomar.

Alplandet Schweiz upplever sedan flera år tillbaka dramatiska minskningar av sina glaciärer. Staden Basel är den första i landet som utropar klimatkrisen som ett nödläge, efter demonstrationer inspirerade av den svenska 16-åringen Greta Thunbergs skolstrejk för klimatet. Under de senaste veckorna har liknande deklarationer gjorts i London, Los Angeles och Vancouver.

Den 2 februari gick klimatstrejkande studenter som slutit sig samman i organisationen Klimastreik i tusental på Basels gator. De krävde att regeringen och parlamentet agerar omedelbart för att avvärja en katastrof. Nu har alltså staden Basel antagit deras deklaration.

Deklarationen ska ha antagits med två tredjedels majoritet i staden. Den är inte juridiskt bindande men  syftar till att staden Basen ska gå från ord till handling i klimatarbetet genom att lägga fram konkreta förslag för att minska utsläppen och minska klimatförändringens effekter.
”Det kan inte och bör inte förväntas att lösningen på klimatproblemet kommer uppnås genom enbart personligt ansvar och av individer. Nu behövs det praktiska åtgärder på kommun-, kanton-, nationell och internationell nivå för att motverka den här förestående katastrofen. Nuvarande planer räcker inte för att begränsa uppvärmningen till det önskvärda 1,5 grader Celcius till 2050. Det är därför som det nu är viktigare än någonsin att agera snabbt!”, står det i deklarationen.

Enligt deklarationen ska klimatförändringen och dess konsekvenser ges högsta prioritet bland annat när det gäller näringsliv och investeringar. Medborgarna i kantonen ska också löpande informeras om dess orsaker, effekter och vilka åtgärder som vidtagits.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev