Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

söndag13.06.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Staden som snart är helt soldriven

Publicerad: 14 juni 2010, 03:36

Snart kan 85 procent av Niptons energibehov tillgodoses med egen solkraft.


Ämnen i artikeln:

CleantechForskningGreentechIngenjörMiljöteknikSolkraftTeknik

Nipton är en småstad i utkanten av Mojaveöknen, och fungerar som en civilisationens sista utpost för besökare till traktens stora naturskyddsområde. Snart kommer de färre än tusen invånarna att kunna stoltsera med att de bor i en nästan helt soldriven stad.

Skyline Solar meddelade under torsdagen att Nipton kommer att utrustas med företagets High Gain-solpaneler (HGS), som kommer att tillgodose 85 procent av stadens energibehov.

HGS-matriserna använder mindre kisel för att dra ner på tillverkningskostnaderna, men kompenserar detta med en teknik där solljuset, med hjälp av en reflekterande metallvagga, koncentreras på monokristallina kiselceller. Företaget hävdar att HGS-panelerna ger tio gånger mer energi per gram kisel än traditionella solpaneler, skriver CNET News.

Skyline Solar har erhållit 3 miljoner dollar i stöd från amerikanska energidepartementet och 24,6 miljoner dollar från New Enterprise Associates och andra investerare, för att utveckla solpaneler som kräver mindre kisel i tillverkningen.

Tomas Tirén

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.