Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Städje tar pulsen på föreningen Klimataktion

Publicerad: 17 december 2010, 07:43

Vad kan den vanliga lilla människan egentligen göra för att påverka klimatet? Ensam, inte mycket, men i grupp kanske förutsättningarna är bättre.


Ämnen i artikeln:

CleantechTeknikMiljöteknikGreentechForskningIngenjör

Klimataktion är en religiöst och partipolitiskt obunden demokratisk förening som bildades 2008, med en lite ovanlig inställning: en klimatpolitik som tar vetenskapen på största allvar och har överordnad prioritet. Mindre flum alltså, men hur vetenskapligt är deras arbete? Man kan börja med att citera en artikel på webbplatsen om det nyligen avslutade COP16, som blev lika urvattnat som alla de tidigare.

Ännu en sådan här seger och vi är förlorade!
Det är viktigare än någonsin att bilda starka allianser av folkrörelser, miljöorganisationer, fackföreningar, skolor, företag och religiösa samfund och trycka på utav bara helsike under året som följer fram till nästa toppmöte. Nu är det upp till oss, skriver Klimataktions talesperson Samuel Jarrick i sin kommentar till Cancúnöverenskommelsen.

Han har rätt, det var en pyrrhusseger, men hur tänker sig Klimataktion göra något åt saken? Finns det några nya grepp? Vi tog och ringde upp Klimataktions kansli och ställde några spetsiga frågor till talespersonen Elisabet Strand.

– Ge mig grunderna i er filosofi.

– Vi vill att klimatpolitiken ska anpassas till vad vetenskapen säger för att vi ska kunna lösa problemet, och att vi ska lösa problemet på ett rättvist sätt där västländerna som använt det här utsläppsutrymmet under lång tid för att skapa välstånd ska ta ansvar för det och dela med oss av det utrymme som finns kvar [till utvecklingsländerna].

– Klimataktion samlar in pengar till sin verksamhet genom att be om bidrag från allmänheten, sälja kalendrar osv. Ge mig en anledning till att inte tro att det här är ännu en webbplats som bara ska samla in pengar baserat på vårt dåliga samvete.

– Vi är mer än bara en webbplats. Vi är en förening med aktiva medlemmar som dels försöker sprida information och föra samtal med människor och utföra aktioner och aktiviteter. Vi samarbetar också med de flesta andra miljöorganisationer i klimatsammanhang.

– Ni vill att människor ska starta facebook-grupper för att skapa opinion. Flera facebook-grupper? Är det effektivt med ännu en bland 10.000 grupper som uppstår snabbt och glöms snabbt? Drunknar vi inte snart i facebook-bruset?

– Det beror väl vad man har för syfte med sitt facebook-ande. Det är ett bra sätt att hålla kontakt med människor och sprida information, men inte löser Facebook några klimatproblem.

– Ni vill vägra kärnkraft. Hur ska det fungera? Motivera det miljömässigt om ni samtidigt vill att vi ska sluta importera annan energi från Europa.

– Vi vill inte vara med om utbyggnad av några nya kärnkraftverk, däremot vill vi inte stänga de gamla verken i förtid. Vi är inte redo för det ännu. Det behövs en omställning för att gå över till ett lågutsläppssamhälle med förnybara energikällor. Kärnkraft är inte helt utsläppsfri och dessutom är det en ganska dyr och riskabel verksamhet. Det finns bättre sätt. Det är lite ”gårdagens tänk”.

– Ni tror att ni kan bli av med biltrafiken genom att vägra vägar, som Förbifart Stockholm? Tror ni faktiskt att folk sitter i köer på morgnarna för att det är så kul?

– Nej, det tror vi absolut inte, men vi tror inte att Förbifart Stockholm kommer att kapa några köer (varefter talespersonen ger sig in i ett resonemang om att man inte kan minska köerna genom att bygga flera vägar, som vi inte relaterar här). Det handlar istället om att ifall vi ska gå över till att bli ett lågutsläppssamhälle behöver vi bygga en infrastruktur som fungerar i ett sådant samhälle. Det görs inte med fler motorvägar och fler bilar på dessa vägar. Tvärtom handlar det om att lägga resurserna på att bygga upp en struktur som kan fungera i framtiden istället för att bygga gårdagens motorvägar.

– Skulle Förbifarten vara lika motbjudande om den var full med elbilar?

– Vi tycker inte att Förbifarten är motbjudande utan att den inte kommer att fungera om vi vill lösa klimatproblemet. Dels kostar den enorma resurser, våra trängelskatter i ungefär 30 år, som vi skulle kunna använda till att bygga ett anpassat transportsystem som fungerar även när oljan blir dyrare, och ger mindre utsläpp.

– Vad menar du med ett anpassat transportsystem?

– Att vi anpassar oss för att sänka utsläppen av växthusgaser. I Sverige står transporterna för en väldigt stor del av utsläppen. Att bygga ännu fler motorvägar betyder att vi bygger in oss i samma system som orsakat problemet från början. Ska man lösa ett problem kan man inte fortsätta att göra mer av samma sak.

– Syftar du istället till mera lokaltrafik och tåg?

– Ja. Bygg ut kollektivtrafiken och ge folk alternativ till att sitta i bilköer.

– Försvara det där uttalandet i den aktuella situationen. Vi vet att tågen har problem varje vinter oavsett vad SJ och Banverket lovar. Utbyggnaden av lokaltrafiken i Stockholm har varit dålig ända sedan SL började köra tåg och bussar. Det verkar bara vara privatbilar som fungerar.

– Jamen, det är ju det jag menar! Om man satsar på tåg och kollektivtrafik i stora städer… Pengarna räcker inte, om vi istället väljer att bygga två mil motorväg som vi ändå inte kommer att kunna använda.

– Men kollektivtrafiken tycks ju inte fungera, oavsett hur många miljarder man spenderar? SL med flera har arbetat på detta i så många år…

– Varför ska vi lägga pengarna på denna motorväg som ändå inte kommer att lösa några trafikproblem. Ett annat sätt är att använda dessa pengar i kollektivtrafiken, där alla kan ha nytta av dem.

– Har du försökt åka tåg mellan Stockholm och Södertälje? Det är nya tåg i flera generationer och nya signalsystem, men det fungerar ändå inte. Hur många miljarder ska det få sluka innan det fungerar?

– Det satsades en hel del på utbyggnad av järnväg och tunnelbana i Stockholm, men de senaste decennierna har det satsats mest på biltrafik. Om man kunde göra en omsvängning där och satsa på mera av det vi kommer att behöva i framtiden. Då kanske kollektivtrafik och tåg skulle fungera.

– Jag har åkt pendeltåg i halva livet i denna storstadsregion och det funkar inte.

– Men ska man då ge upp för att det inte funkar eller ska man satsa mera pengar? Då kan man inte lägga flera miljarder på en väg som vi inte kommer att ha användning av om vi vill försöka sänka utsläppen. Dessutom kan oljepriset komma att höjas rejält inom de närmsta åren, då att folk inte kommer att ha råd att sitta ensamma i sina stora bilar. I Köpenhamn bygger man istället sexfiliga cykelvägar och satsar på att folk ska cykla.

Att hålla ett kliumatpartyn kan vara ett sätt att höja medvetenheten, som ett tupperwareparty ungefär, men istället för tjatig säljare kommer det en informatör. http://klimataktion.se/klimatparty

– Så vad ska Sverige göra då, rent konkret på energiförsörjningsfronten? Vindkraft har vi hört talas om. Den utvecklas redan. Har vi något att komma med på vågkraftsidan? Vad ska vi göra för att skaffa ett antal terawattimmar per år? Vad har ni för nytt att komma med?

-– Framför allt så behöver vi minska vår energianvändning och inte spä på växthuseffekten med den energi vi faktiskt använder.

– Men vad ska den lilla människan göra? Jag sopsorterar redan. Jag bor i en lägenhet som redan är byggd. Jag kan byta till lågenergilampor, men inte mycket mer. Vad kan jag själv göra?

– Du kan till exempel minska ditt köttätande. 18% av växhusgasutsläppen i världen kommer från köttindustrin. Som individ är man annars fast i strukturen. Vi behöver gå tillsammans. Vill man engagera sig i klimatfrågan och göra det tillsammans med andra så är Klimataktion en rolig och bra förening att vara med i. Visst har vi en dialog med politiker men vi vill också föra samtal med människor. Politikerna kan inte fatta beslut om de inte tror att väljarna är med på det. Människorna behöver ha mera kunskap om det läge vi befinner oss idag och var vi skulle kunna uppnå om vi ställde om samhället till ett lågutsläppssamhälle.

Läs mer

Avgör själv. Är det här din påtryckargrupp? Finns här något nytt, är det flum, eller är det gammalt, fast omstuvat? Vill du sluta äta biffar och falukorv? Kan Klimataktion bidra till att skapa ett miljövänligare samhälle?

http://klimataktion.se/plattform

Jörgen Städje

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.