Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Städmaskin brann i Ringhals

Publicerad: 13 maj 2011, 04:51

Utrymmet i Ringhals 2 som brann är identifierat. Bland det som brunnit hittades en städmaskin och kablage.


Ämnen i artikeln:

CleantechForskningGreentechIngenjörKärnkraftMiljöteknikTeknik

Branden i Ringhals 2 inträffade i ett mindre utrymme i reaktorbyggnaden. Det visar de första undersökningarna efter branden som inträffade på torsdagen.

– Vi har varit inne och tittat. Det är en städmaskin och några kablar som brunnit, men vi vet ännu inte orsaken, säger Gösta Larsen, informationsansvarig på Ringhals.

För närvarande befinner sig brandskadeutredare på platsen för att fastställa brandorsaken. Branden upptäcktes vid ett täthetsprov som utförs i samband med en revision av reaktorn som just nu utförs. Ringhals 2 är avstängd sedan 2 april.

Branden uppges ha självslocknat och någon risk för spridning fanns enligt Gösta Larsen inte.

– Det finns väldigt lite material i det här huset som kan brinna. Med anledning av vilket hus det är har vi en oerhört låg brandbelastning, det är mest stål och betong, säger Gösta Larsen.

Täthetsprovet som utfördes då branden upptäcktes gjordes genom att byggnaden utsattes för ett övertryck med hjälp av inpumpad luft. I samband med det upptäcktes en förhöjning av temperaturen i byggnaden. Inget uranbränsle finns enligt huvudägaren Vattenfall i byggnaden. Inte heller ska någon förhöjd radioaktivitet finnas i luften i reaktorinneslutningen.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.