Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Stadskampen om världens största batterifabrik

Publicerad: 5 juli 2017, 18:43

De hoppas på något stort. Anders Teljebäck, kommunstyrelsen ordförande i Västerås och Kristina Sundin Jonsson, kommunchef i Skellefteå kommun, kämpar om att vinna kampen om etableringen av Northvolts batterifabrik i megaformat.

Finnes: Ett av de största svenska industriprojekten i modern tid. Sökes: En stad, med rätt förutsättningar som är redo att anta utmaningen. Det handlar om Northvolts etablering av en toppmodern batterifabrik i megaformat, som 35…


Finnes: Ett av de största svenska industriprojekten i modern tid.
Sökes: En stad, med rätt förutsättningar som är redo att anta utmaningen.

Det handlar om Northvolts etablering av en toppmodern batterifabrik i megaformat, som 35 kommuner och städer i Sverige och Finland så hett har eftertraktat det senaste halvåret.

Aktuell Hållbarhet sammanförde Anders Teljebäck, kommunstyrelsen ordförande i Västerås och Kristina Sundin Jonsson, kommunchef i Skellefteå kommun som båda den här veckan fått veta att det är dessa två städer det nu står emellan i finalen.

Och det är förstås mycket som står på spel när en anläggning på 200 hektar ska projekteras, byggas och driftsättas på mindre än sju år. Mark ska finnas att tillgå, likaså en hamn, kompetens och billig förnybar energi.

– Vi har allt det där. Mark i nära anslutning till ABB:s anläggningar, god tillgång på energi och bra logistiska förutsättningar. Kompetens, absolut, stolta industritraditioner och Sveriges bästa ingenjörer. Dessutom i en radie på 15 mil bor en tredjedel av Sveriges befolkning, säger Anders Teljebäck.

– Vi är med för att vi gjort det här grundligt, säger Kristina Sundin Jonsson. Vi har mark, en industriell hamn och vi kan kontrollera en långsiktigt god tillgång på hållbar energi genom vårt kraftbolag. Vi har en vilja och ett stort engagemang i regionen. I Skellefteå finns Rönnskärsverken som är världsledande på materialåtervinning.

Det är inte varje dag som en kommun erbjuds att ta hand om etableringen av världen största batterifabrik och kanske är det värt att ge bort marken för att få vara med? Men nej så går det inte till.

– Villkoren är samma som för vilken industrietablering som helst. Men det är klart att vi gör vårt yttersta för att visa att vi har den perfekta lösningen, säger Anders Teljebäck.

– Det är väldigt strikta regler som vi har att följa. Det handlar om en helhet och att varje kommun visar sina styrkor. Tiden är också en viktig faktor. Att vi klarar av att genomföra detta projekt på den korta tid som står till buds, säger Kristina Sundin Jonsson.

Vad ser de då för styrkor hos varandra?

– Vi koncentrera oss på Västerås erbjudande. Skellefteås är säkert också bra. Men nu går vi all in på att batterifabriken ska hamna i Västerås, säger Anders Teljebäck.

– Framför allt tycker jag det här är roligt för Sverige att vi finns med i den här utvecklingen. Jag är övertygad om att Västerås har ett bra erbjudande men det har vi också, säger Kristina Sundin Jonsson.

Någon gång under senhösten kommer Northvolt meddela vilken stad bolaget har valt.

Björn Anderberg

bjorn.anderberg@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.