Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Stadsljus förvärrar luftföroreningar

Publicerad: 16 december 2010, 11:11

Ljusföreoreningar orsakar en rad kända problem för både människor och djur. Nu menar amerikanska forskare att de dessutom bidrar till en sämre luft för stadsborna.


Ämnen i artikeln:

LuftföroreningarCleantechTeknikMiljöteknikGreentechForskningIngenjör

Ljusföroreningar är den term som används för att beskriva onödigt ljusöverflöd i städer. Fenomenet är välkänt och tydligt för alla som bor i en stor stad, där ljuset från bilar och byggnader gör att det aldrig blir riktigt mörkt på nätterna.

Nu menar amerikanska forskare att ljusföroreningarna dessutom påverkar luftkvaliteten negativt. Anledningen är att en speciell form av kväveoxid kallad nitratradikal – som bryter ner luftföroreningar – bara är aktiv på natten, eftersom den förstörs av ljus.

Ljusföroreningar i Salt Lake City. Foto: makelessnoise (Flickr)

– Våra första resultat visar att stadsljus kan bromsa den nattliga rengöringsprocessen med upp till 7 procent och samtidigt förstärka startkemikalierna för ozonförorening med 5 procent nästa dag, säger Harald Stark från US National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) till BBC News.

Ett förslag för att komma åt problemet är att dra ner på de ljus som är riktade uppåt.

– Effekten är starkare uppe i luften än nere på marknivå. Så om vi kan rikta ljusen nedåt och undvika reflektion mot himlen så skulle effekten säkerligen minskas.

Studien presenterades vid American Geophysical Unions möte i San Fransisco.

Tomas Tirén

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News