Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag03.03.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Stadsmiljöborgarråd kritiseras för informell maktutövning

Publicerad: 14 April 2014, 11:21

Stockholms stadsmiljöborgarråd Per Ankersjö (C) får kritik från flera håll sedan han i ett uttalande sagt att man kunde runda regeringens föreslagna stopp för kommuners högre energikrav med ”mjuk makt”


Ämnen i artikeln:

Per Ankersjö

Stockholms stadsmiljöborgarråd Per Ankersjö (C) får hård kritik från flera håll sedan han i ett uttalande i Riksdag&Departement sa att man kunde runda regeringens föreslagna stopp för kommuners högre energikrav med ”mjuk makt”. Ankersjö är emot regeringens planer på att slopa de kommunala särkraven, eftersom förslaget bland annat sätter stopp för kommuners möjlighet att ställa högre energikrav på nybyggen än Boverkets nationella regler. Han menar istället att man kan nå överenskommelser med byggbolagen genom att ta i hand.

– I Stockholm är det väldigt attraktivt att bygga. Det innebär att byggbolagen vill ha en god relation med staden. Och det innebär att om vi har en ambition som vi är väldigt tydliga med så ligger det nog i bolagens intresse att inte strunta i det, sade han till Riksdag & Departement.

Riksdagsledamoten Carl B Hamilton (FP) säger sig bli illa berörd när han hör stadsmiljöborgarrådets kommentar. Han påpekar att det ska vara rättsväsendet som bestämmer hur lagar ska tolkas, inte kommunpolitiker.

– I det här fallet är det ju inte ett teoretiskt hot utan det är väldigt påtagligt eftersom han har betydande makt över den verklighet som byggbolagen arbetar i. Jag tycker att han borde förklara sig, om han står bakom rättsstaten och ett land ska med lag byggas eller om han tycker att man ska gå upp på kommunkontoret och förhandla med politikerna om bestämmelserna, säger Hamilton Riksdag&Departement.

Även Claes Sandgren, professor i civilrätt vid Stockholms universitet och tidigare ordförande för Institutet mot Mutor, menar att den här formen av informell maktutövning kan ses som en form av maktmissbruk som bjuder in till godtycke. ”Det finns en risk att grundlagens krav på likhet inför lagen och opartiskhet sätts åt sidan”, skriver han i en kommentar till Riksdag&Departement.

Miljöaktuellt, redaktionen

Ämnen i artikeln:

Per Ankersjö

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.