Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Stålbad väntar för bioteknikbolag

Publicerad: 14 maj 2009, 06:56

2008 blev ett bra år för europeiska bioteknikföretag, trots allt. 2009 blir något helt annat – rekonstruktioner och konkurser blir vardagsmat.


Intäkterna för europeiska publika bioteknikföretag ökade med 17 procent till 11 miljarder dollar jämfört med 2007, rapporterar Ernst & Young. I USA visade den sammanlagda bioteknikindustrin för första gången lönsamhet. Men nu väntar bistra tider för bolagen, tror revisionsbolaget.

Under 2008 minskade nämligen kapitalanskaffningen för de europeiska bolagen med 64 procent till knappt 2 miljarder dollar jämfört med 2007. Främst är det finansiering genom börsnotering som klappat ihop, på global nivå minskade den typen av finansering med 95 procent. Tillgången på riskkapital var däremot fortsatt god och minskade med 19 procent på global nivå.

Situationen kommer att få dramatiska följder, tror Ernst & Young.

– I detta pressade finansiella läge kommer de bioteknikföretag som inte har ett positivt kassaflöde tvingas att avlägsna sig från den gängse affärsmodellen, där man ber om nytt eget kapital, säger Björn Ohlsson, ansvarig för Life science-sektorn på Ernst & Young, i ett pressmeddelande.

Istället kommer en konsolidering av branschen att äga rum när företag fusionerar för att överleva, tror Ernst & Young. Försäljning av tillgångar som inte behövs för kärnverksamheten och kontraktsforskning är ett ytterligare exempel. Trots det väntar mängder av rekonstruktioner och konkurser, menar revisionsföretaget.

För svensk del finns trots allt några ljusglimtar.

– Trots att den finansiella krisen håller branschen i ett skruvstäd, så finns det ljusglimtar inom svensk bioteknik där flera företag flyttat fram sina positioner inom klinik forskning. Framgångarna i den svenska pipelinen visar på långsiktighet som ger utvecklingsresultat och detta bör attrahera kapital och generera en finansiell avkastning i framtiden, säger Björn Ohlsson.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.