Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag29.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

”Stålindustrin behöver hjälp med att ställa om”

Publicerad: 19 Februari 2016, 06:13

Foto: Anders Hellberg

Stålindustrin kan inte ensam bära kostnaden för att ställa om, menar Miljömålsberedningens ordförande Anders Wijkman. Istället krävs statliga åtgärder ”utöver det vanliga”.


Ämnen i artikeln:

Ccs

Till Ny Teknik säger Miljömålsberedningens ordförande Anders Wijkman att staten delvis bör stå för kostnaden för att ställa om inom stålindustrin. Nyligen presenterade han den parlamentariska beredningens förslag om ett långsiktigt klimatmål till 2045. Och i juni kommer förslag kring vilka styrmedel och åtgärder som krävs för att minska Sveriges utsläpp med 85 procent.

Stålindustrin nämns ofta som en bransch som har svårt att få ner utsläppen av växthusgaser. Miljöaktuellt har tidigare skrivit om att Wijkman tittar på CCS-teknik, alltså infångning och lagring av koldioxid, som en möjlig lösning. Men Anders Wijkman tror inte att så stora investeringar blir av utan statens ingripande när priset på koldioxid är så lågt, säger han till Ny Teknik.

Om vi vill ha kvar stålindustrin i Sverige, vilket Anders Wijkman menar att Sverige vill, så är det naturligt att samhället går in och hjälper till. Här räcker inte redan gjorda satsningar på forskning och innovationer, istället krävs något ”utöver det vanliga”. En möjlig väg framåt, som nämns, är också satsningar på vätgas inom industrin.

Läs hela artikeln här.

Martina Frisk

Ämnen i artikeln:

Ccs

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.