onsdag22 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Stålindustrin misslyckas med energibesparing

Publicerad: 27 mars 2014, 11:52

En ny granskning visar att järn- och stålindustrins forskning kring energieffektivisering misslyckats rejält.


Järn- och stålindustrin har kritiserats för oskäligt höga forskningskostnader. Det har till och med talats om att branschen kan bli återbetalningsskyldig för att brutit mot EU:s statsstödsregler. Nu visar en ny granskning att den också har misslyckats stort med sina energieffektiviseringsprojekt.

Tidningen Process Nordic har gått igenom 32 projekt som samfinansierats av Energimyndigheten och stålbranschen. Två av dem levererade enligt projektansökan, medan tre blev succéer och levererade nästan dubbelt så mycket som planerat. Övriga 27 projekt gick betydligt sämre. 18 misslyckades helt och gav ingen besparing alls. Två lyckades nå två till fyra procent av de ursprungliga målen. Sju lyckades lite bättre, men ändå långt ifrån de ursprungliga målen.
– Ett generellt problem tycks vara bristande kommunikation mellan forskarna och stålverken. Forskarna sitter på sina rum med projekt åt stålbolagen för att minska deras energiförbrukning. Sedan kan stålbolagen plötsligt ändra sina processer så att förutsättningarna för projekten faller. Alla får förstås dra sina egna slutsatser om resultaten här, men som gammal ingenjör blir jag själv upprörd, säger journalisten Jesper Gunnarsson som genomfört granskningen för Process Nordic.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev