Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Ställ krav på investerarna, du också!

Publicerad: 20 oktober 2004, 09:48

Begreppet hållbar utveckling populariserades i samband med Brundtland-kommissionens rapport för nästan 20 år sedan. Sedan dess har orden hållbar utveckling, samhällsansvar, socialt ansvar, CSR och många andra ”trendord” haglat över oss från alla nivåer av politiker, myndigheter, frivilligorganisationer, företagsledare, miljöchefer, journalister, finansanalytiker, fondförvaltare, ja i stort sett från alla samhällets olika intressenter.


Visst låter det fint ”att vi arbetar med hållbar utveckling och har tagit ett brett samhällsansvar” eller ”att vi tar hänsyn och värderar företags arbete med hållbar utveckling när vi handlar produkter eller investerar i företag”. Men hur stämmer allt prat om hållbar utveckling med direkta handlingar och hänsyn?

Att prata etik och moral år 2004 känns tyvärr mycket svårt med tanke på alla de skandaler som skett och fortfarande sker inom statliga och privata svenska företag. Man säger en sak och gör en annan sak, utan att marknaden reagerar! Var finns de seriösa investerare som tänker långsiktigt och tar hänsyn till de ”goda” företagens arbete med att integrera ekonomi, sociala och ekonomiska aspekter?

Men är det finansmarknadens fel att investeringarna inte är hållbara, etiska eller miljömässiga? För att få stora och små investerare, banker eller försäkringsbolag att agera och placera hållbart måste vi alla som pensionssparar, är bankkunder eller har aktiedepåer ställa krav. Det är vi enskilda människor som bestämmer och kan förändra!

När jag hösten 1997 engagerades som ledamot i Global Reporting Initiatives (GRI) styrkommitté och de första arbetsinsatserna med att ta fram Guidelines for Sustainability Reporting, var ett av huvudargumenten för varför företags redovisningar måste innehålla information och siffror om hållbar utveckling, just att finansanalytikerna och finansmarknaden börjat efterfråga denna typ av redovisning. Visst hade några börjat efterfråga detta, men i dag sju år senare efterfrågar fortfarande bara vissa och ganska få denna typ av information. Det är verkligen ingen stor andel av finansmarknaden, investerare, statliga och andra fonder som efterfrågar specifik information om företagens arbete med hållbar utveckling.

Det är därför viktigt, för trovärdigheten för de institutionella investerarna, att nu börja ta in denna information i sina värderingar, utvärderingar, diskussioner och självklart placeringar. Och det är inte bara arbetet som måste utvärderas, även företagens produkter måste ingå i ”hållbarhetsanalysen”.

Det är viktigt att påpeka att en kombination av negativ och positiv screening av företagens arbeten med hållbar utveckling är lämplig, inte den ena eller andra metoden. Dessutom, ingen är ofelbar, och därför måste företag som vågar inta en proaktiv roll i arbetet, också tillåtas göra en del misstag på vägen. Det finns i dag ingen vetenskapligt baserad arbetsmodell för hur företag ska och kan arbeta med hållbar utveckling, etik och moral, utan det är fortfarande försök som håller på. Olika intressentgrupper fokuserar på sina ofta ganska specifika och ”trånga” intresseområden, utan att ta hänsyn till att det faktiskt finns en helhetsbild och summa av arbetet som är den viktigaste informationen om företagen är ”bra” eller ”dåliga”. Misstag, som inte upprepas, måste tillåtas för att locka företag till att våga arbeta med hållbar utveckling.

Mistras initiativ att starta ett nytt programområde ”Sustainable Investments – Towards a New Role for Institutional Investors” visar att ett nytt agerande är på gång. Genom Mistras insats kommer kunskapsöverföringen, från akademin och teorin till samhället och praktiken, att få fart. Därmed kommer förhoppningsvis investerarna, inte bara de institutionella, att inse att det lönar sig också ekonomiskt, inte bara ur miljö och social synpunkt, att tänka långsiktigt.

Ett företag som arbetar med hållbar utveckling, blir ju mer ekonomiskt hållbart som företag! Det låter som en självklarhet, men det verkar inte alla samhällets intressenter ännu förstått! Och ”alla samhällets intressenter” – det är du och jag, och alla de andra! Vi har många roller i samhället; som privatpersoner, föräldrar, privat eller offentligt anställda, medlemmar i frivilligorganisationer, bankkunder, försäkringstagare, röstare, PPM:are…

Magnus Enell
Enell Sustainable
Business AB

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.