Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

”Ställ krav på oss i regeringen”

Publicerad: 17 november 2004, 10:55

– Jag vill att företagen ska uppleva miljökraven som en motor för tillväxten istället för ett hinder, säger Mona Sahlin, ny samhällsbyggnadsminister, i en intervju med Dagens Miljö. Hon vill också att företagen ställer krav på regeringen på vilken typ av hjälp de behöver av det nya departementet.


Mona Sahlin har fått uppdraget att göra en omstart i arbete med det så kallade gröna folkhemmet i det nybildade miljö- och samhällsbyggnadsdepartementet.

Hon lovar smidigare lösningar för företagen på miljöområdet – utan att göra avkall på kraven.

Vad ska du göra för att driva på företagens miljöarbete?

– När nu framför allt bostäder och energi har samlats i det här nya departementet skickar regeringen en tydlig signal om att nu ska alla delar i verktygslåda användas för omställningen. Jag vill driva på energisnål teknik och kommersialisering av miljö- och energiforskning.

Hur du konkreta idéer om hur det kan bli riktigt lönsamt för företag att ta ett miljöansvar?

– Företag som är först med att utveckla nya lösningar och göra affärer på dem är också lönsamma, och kanske ledande på en marknad som växer väldigt snabbt. Men jag är medveten om att det går att skynda på och understödja den här utvecklingen. Ge mig lite längre tid så hoppas jag att jag kan hitta sätt där staten kan vara mycket mer pådrivande och uppmuntrande.

Vad ska du göra för att underlätta exporten av svensk miljöteknik?

– Låt mig vänta några veckor med att svara här. Jag försöker nu lära mig vilka instrument som finns och vad som har fungerat bra respektive dåligt.

Hur ska du få fart på innovationerna på miljöområdet?

– Det jag sett under min första vecka på posten är att det finns mycket att göra i steget mellan forskning och kommersialisering. Det kan röra sig om uppfinningar som effektiviserar energianvändningen, och inte minst hur kunskaperna om de nya energikällorna ska ge nya affärsmöjligheter. Till detta kan också kopplas hur vi kan bygga på ett mycket energisnålt och miljövänligt sätt. När hela vårt miljonbestånd av lägenheter ska rustas ska vi använda det här som en motor för nya produktionslösningar och samarbetsformer för företag på bygg- och energimarknaden.

Vad händer med samordningskansliet för hållbar utveckling som skapades för nästan precis ett år sedan?

– Samordningskansliet kommer att ingå i mitt departement. Kansliet har lagt ned mycket arbete på hur man ska få hela regeringskansliet att dra åt samma håll och se sin givna uppgift i hållbarhetsarbetet. Departementen som har hand om näringspolitik, infrastruktur, arbetsmarknad och utbildning har ett minst lika stort ansvar för att klara omställningen som mitt eget departement.

Hur ska du se till att de statliga bolagen föregår med gott exempel på miljöområdet?

– Vi för en diskussion om det med näringsdepartementet som ansvarar för det statliga ägandet. Ägardirektiven har förändrats mycket under de senaste åren. Vi får nu gå igenom punkt för punkt för att se om man kan stärka dem, för staten måste vara en viktig förebild.

Är det något särskilt du vill föra fram till Dagens Miljös läsare?

– Acceptera att kärnkraften stängs av undan för undan och hjälp istället till med omställningen. Då kommer affärerna och tillväxten också att gynna Sverige i ännu högre grad.

– I en helt färsk ranking av alla OECD-länders arbete med hållbar utveckling hamnade Sverige på första platsen. För placerare och finansbolag blir de aspekterna allt viktigare i valet om var man ska förlägga en verksamhet. Det är här framtidens affärer kommer att göras. Så vi har ett enormt bra utgångsläge som det gäller att utnyttja.

Mikael Nyberg

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.