Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Stängsel mot flyktingar hotar viltstammen

Publicerad: 11 augusti 2016, 14:13

De stängsel som Slovenien uppfört för att förhindra att flyktingar kommer in i landet hotar nu att slå ut rovdjursstammen i området.


Den kontroversiella rakbladstaggtråd som Slovenien använder för att hindra flyktingar att passera gränsen från Kroatien dödar mängder av djur. Nu varnar forskare för att de lokala stammarna av björn, lo och varg riskerar att slås ut på grund av stängslen. Det rapporterar The Guardian.

Det 180 km långa stängslet som löper längs med flodgränsen mot Kroatien uppfördes förra vinterm för att hindra flyktingar från att komma in i Slovenien. Men stängslet har också hindrat vilda djur från att röra sig fritt i området.

Trots att flyktingströmmen lättat i området vill det slovenska inrikesministeriet fortsätta bygga ut stängslet eftersom man menar att den oroliga situationen i Turkiet kan leda till att strömmen av asylsökande ökar igen.

I en rapport som publicerats i tidskriften PLOS Biology varnar forskare för att stängslen hotar de rovdjur som finns i området och som är vana att röra sig fritt över gränserna för att jaga och para sig. Än så länge är det mestadels hjortar som fastnat i taggtråden men om utbyggnaden av stängslet fortsätter kommer man snart att nå skogsområden som är viktiga för rovdjuren.

En företrädare för den kroatiska regeringen säger till The Guardian att rakbladstaggtråden utgör ett oöverstigligt hinder för de vilda djur som lever i gränsområdet. Om stängslet får stå i mer än tio år fruktar han att djurens genetiska kod kommer att försämras.

Lina Rosengren

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.