Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag22.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Star Wars får nytt liv – jagar myggor

Publicerad: 17 Mars 2009, 10:50

Star Wars skulle stoppa sovjetiska missiler med laser. Nu samlas delar av gänget bakom det beryktade försvarssystemet igen. Den här gången siktar man inte på missiler.


Ett gäng forskare i vita rockar befann sig nyligen i ett labb i en förort till Seattle. De betraktade en glaslåda med myggor och med några sekunders mellanrum avfyrade en låda 30 meter bort en röd stråle som träffade myggorna, en och en. Myggorna överlevde, rapporterar Wall Street Journal. Men bara för att den avfyrade lasern var ofarlig.

Flera av forskarna har tidigare varit inblandade i helt andra projekt, bland annat Star Wars. Det de nu ägnar sig åt kan bli återfödelsen av Star Wars, nu i egenskap av WMD, Weapon of Mosquito Destruction.

– Vi skulle bli förtjusta om vi skapade obalans i kraftförhållandet människa-mygg, säger Jordin Kare, astrofysiker, till Wall Street Journal.

Kare har tidigare arbetat på Lawrence Livermore National Laboratory där mängder av dödliga vapen utvecklats. Nu arbetar han med mygglasern med delar köpta på Ebay, bland annat ficklampor, ett zoom-objektiv från en 35 millimeterskamera och själva lasern.

Det egentliga målet för forskningen är malariaparasiten som sprids av myggor. Arbetet med att bota malaria har fört en tynande tillvaro fram till för några år sedan då bland annat Bill Gates, brittiska myndigheter och organisationer som Malaria No-More satte ny fart på arbetet.

– Man kan säga att vi hade tur, rätt plats vid rätt tidpunkt, säger Szabolcs Márka, expert på svarta hål vid Columbia University, till Wall Street Journal. Márka ägnar sig åt att utveckla en myggblixt som ska slå ut myggornas ögonliknande sensorer.

Lasern i Seattle härstammar från Lowell Woods idé. Wood har tidigare arbetat med Edward Teller, skaparen av vätebomben och arkitekten bakom det laserbaserade missilskyddet i Star Wars. Att idén fått nytt liv kan Woods tacka den tidigare Microsoft-chefen Nathan Myhrvold för. Myhrvold driver nu Intellectual Ventures och Bill Gates har bett honom att undersöka nya sätt att utrota malaria. Förslaget om laser dök upp 2007, fler forskare anslöt sig och i början av 2008 dödades den första myggan med laser.

Laser som myggförsvar kan anta flera former. En idé är barriärer runt byar eller hus. En annan är laserbestyckade obemmanade flygfarkoster, uav:er, som jagar med hjälp av radar. En svårknäckt nöt uppges vara hur kraftig lasern ska vara. Den ska döda myggorna, främst honmyggorna som bär malariaparasiten, men inte skada exempelvis människor.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.