fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Stark koppling mellan luftföroreningar och dödsfall bland psykiskt sjuka

Publicerad: 29 januari 2018, 10:22

En ny studie från Hong Kong visar att dödligheten bland psykiskt sjuka ökar kraftigt under dagar då luftföroreningarna är kraftiga.

Ämnen i artikeln:

ForskningLuftföroreningar

Efter att ha analyserat dödsfallsstatistiken under en tioårsperiod kunde forskarna konstatera att risken för dödsfall inom gruppen av personer med psykisk ohälsa ökade med 16 procent de dagar då luftföroreningar kunde uppfattas som ett dis över staden. Om diset låg kvar under en andra dag ökade riske för dödsfall till 27 procent. Om diset dessutom åtföljdes av höga halter av ozonföroreningar ökade risken med 79 procent.

I studien undersöktes mer än 284 000 dödsfall där de avlidna lidit av psykisk ohälsa som depression, bipolaritet, schizofreni och demens. Resultaten av studien som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Environmental International överensstämmer med tidigare forskning som visat på sambandet mellan kortvariga ökningar av luftföroreningar och självmord. Än så länge vet forskarna inte hur luftföroreningarna påverkar människor med psykisk ohälsa.

Läs studien här

Lina Rosengren

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev