tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Stark kritik mot översyn av naturskyddslagar

Publicerad: 5 februari 2016, 07:27

Det ser inte ljust ut för EU:s arbete med att nå 2020-målen om skydd av biologisk mångfald och nu krävs kraftiga insatser framöver.


Det ser inte ljust ut för EU:s arbete med att nå 2020-målen om skydd av biologisk mångfald och nu krävs kraftiga insatser framöver. Den uppmaningen kom parlamentet med i en rapport som klubbades i tisdags, med anledning av att kommissionen i höstas släppte sin halvtidsöversyn av arbetet med biologisk mångfald.
Parlamentet skickade också med en stark protest mot den översyn som kommissionen nu gör av art- och habitat- och fågelskyddsdirektivet, något som de även anser bidrar till att naturskyddsmålen inte uppnås.
– Direktiven bör verkligen inte ses över, utan istället införas fullt ut. Om de istället ändras på kommer det leda till juridisk osäkerhet och därigenom svagare arbete för att uppnå målen, säger Mark Demesmaeker, konservativ ansvarig parlamentariker.
Karmenu Vella fick stå till svars för översynen, som ansvarig kommissionär för att genomföra översynen.
– 2020-målen för den biologiska mångfalden måste uppnås, och även om vi är halvvägs dit nu, så är vi är inte halvvägs på väg att uppnå målen, säger Vella och fortsätter:
– Men översynen är en möjlighet, inte något som begränsar vårt arbete. Vi vill se till att vår naturskyddslagstiftning kan bli skarpare och effektivare.
Kommissionens översyn av art- och habitat- och fågelskyddsdirektivet ska presenteras i vår. Konkreta åtgärder planeras i höst.

Läs en sammanfattning av parlamentets rapport här.
Se debatten med miljökommissionären och parlamentet här.

info@jacobhederos.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev