Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag17.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

”Starkt samband mellan inkomst och växthusgasutsläpp”

Publicerad: 17 Oktober 2017, 05:51

SLUTREPLIK Sverige borde ha ett mål för de utsläpp av växthusgaser som orsakas av vår konsumtion, men samtidigt är det viktigt att förstå innebörden av att argumentera för lika utsläppsutrymme. Att den som har hög inkomst också konsumerar mer tjänster gör inte utsläppen mindre i absoluta tal, skriver författaren och bonden Gunnar Rundgren.


DEBATT ”Ett rättvist utsläppsutrymme skulle kräva en enorm byråkrati” (2/10)

REPLIK: ”Utsläppsmål måste ta hänsyn till fattiga länders behov” (9/10)

Sverige borde ha ett mål för de utsläpp av växthusgaser som orsakas av vår konsumtion. Ett sådant mål behöver sättas utifrån insikten att fattigare länder kommer behöva öka sin konsumtion medan vi skall minska våra utsläpp anser Robert Höglund och Jonas Bane från Klimatmålsinitiativet. Det är lätt att hålla med.

De missar dock poängen i min artikel där jag tog upp formuleringen ”alla människor i världen har rätt till ett lika stort utsläppsutrymme” som Klimatmålsinitiativet och många andra uttalar. Jag hävdade att något sådant bara är möjligt genom mycket stora samhällsförändringar och en radikal global omfördelning av jordens resurser eftersom det finns ett mycket starkt samband mellan inkomst och utsläpp, både för länder och för individer.

Robert Höglund och Jonas Bane hävdar att målet inte skall tolkas bokstavligt, ”inte att alla människor ska tvingas till att släppa ut lika mycket”. Det var just min invändning, att organisationerna som skrivit på inte verkar förstå vad de skrivit på, eller om de gjorde det att de inte menade det de skrev på.

De hävdar också att man kan ha mycket hög inkomst och släppa ut väldigt lite växthusgaser. Utsläppen per krona är självfallet inte alltid lika stort eller oföränderligt, men det finns ett mycket starkt samband mellan inkomst och växthusgasutsläpp. Att den som har hög inkomst också konsumerar mer tjänster gör inte utsläppen mindre i absoluta tal.

Ingen har visat hur en ekonomi skulle se ut där den som tjänar miljoner skulle släppa ut lika litet som den som har 80 000 kronor att spendera (fler än 20 procent av Sveriges befolkning), eller den som tjänar mindre än sex tusen kronor om året, vilket var tionde människa i världen gör. Att tro att teknikutvecklingen kommer radera det sambandet är ungefär lika sannolikt som att bygga en sexrumslägenhet i Stockholm skulle orsaka lika litet utsläpp som ett skjul i slummen.

Gunnar Rundgren, författare och bonde

Gunnar Rundgren har arbetat med flera sidor av ekologiskt jordbruk och som jordbruksexpert åt bland annat Sida och FN. Han var en av grundarna av KRAV 1985 och var ordförande för den internationella samarbetsorganisationen för ekologiskt lantbruk, IFOAM, 2000-2005. Han har skrivit ett flertal böcker, senast ”Den stora ätstörningen: maten, makten, miljön”, och driver ett mindre jordbruk i Järlåsa.

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.