måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Starkt samband mellan nyttig och hållbar mat

Publicerad: 7 december 2017, 09:43

Den mest hälsosamma maten är också den som är bäst för miljön. Det visar en ny global studie.

Ämnen i artikeln:

KoldioxidGlobal UppvärmningVäxthuseffektenKlimatförändringarVäxthusgaser

En grupp holländska forskare har tittat på olika länders kostrekommendationer, och jämfört miljöpåverkan av en sådan kosthållning med påverkan av den mat som folk vanligtvis äter. Även om länders kostrekommendationer vanligtvis utformas utifrån ett hälsoperspektiv, snarare än ett miljöperspektiv, så visar forskarnas rapport att de båda oftast går hand i hand.

I studien ”Evaluating the environmental impacts of dietary recommendations” har forskarna inkluderat kostrekommendationer från 37 länder. Ungefär två tredjedelar av världens befolkning berörs av rekommendationerna. Det positiva sambandet mellan hälsosam mat och miljövänlig mat visade sig över nästan hela jorden, men framförallt i höginkomstländer.

Kostrekommendationer skiljer sig i olika delar av världen. I höginkomstländer är rådet ofta att minska intaget av animaliska produkter, fett och socker. I dessa länder skulle medborgarna, enligt rapporten, kunna minska sitt koldioxidavtryck med en fjärdedel ifall de följde de nationella livsmedelsrekommendationerna. I vissa av utvecklingsländerna handlade rekommendationerna istället om att öka kaloriintaget och äta mer animaliskt protein. I dessa länder skulle utsläppen öka ifall invånarna följde rekommendationerna. Men ifall alla i världen följde sina respektive länders livsmedelsrekommendationer skulle utsläppen minska totalt sett skriver forskarna i rapporten.

Länk till studien

Lina Rosengren

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev