Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Start för EU:s omställningsfond till fossiltunga länder

Publicerad: 30 juni 2020, 09:53

Foto: Mostphotos


Med en omställningsfond på omkring 150 miljarder euro tar EU-kommissionen nu ytterligare ett steg för att ställa om fossiltunga medlemsländer som exempelvis Polen. I går lanserades EU:s ”Just Transition Platform”, för att förmedla omställningsfondens pengar.

Med hjälp av fonden ska bland annat de 230 000 personer i kolsektorn inom EU ges ökad social trygghet när de fossila energikällorna fasas ut.

”Den gröna given är EU:s nya tillväxtstrategi och mitt budskap till alla som jobbar i kolgruvor, torvmyrar, stålindustrin, gödselbranschen eller andra koldioxidtunga sektorer är att vi behöver er kunskap för att bygga en ny industri. Vi ska skydda naturen, klimatet och den biologiska mångfalden, men vi ska inte låta Europa bli ett museum”, sa EU-kommissionens vice ordförande Frans Timmermans när den nya plattformen lanserades.

Den senaste veckan har EU:s medlemsländer förhandlat detaljerna i den nya övergångsfonden. Förhandlingarna landade i att naturgas och kärnkraft inte kommer att omfattas av fonden, vilket är i linje med EU-kommissionens ursprungliga förslag.

Läs mer om EU:s Just Transition Platform
 

 

Daniel Boman

daniel.boman@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.