Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Startavgift i grönländskt oljerace kostar två miljarder dollar

Publicerad: 15 november 2010, 09:39

Grönland kräver 2 miljarder dollar i säkerhet från bolag som vill utvinna olja på ön, rapporterar the Guardian.


Den grönländska regeringen sitter i förhandlingar med en handfull bolag som vill borra efter olja på den stora ön – bland dem Shell, Cairn Energy, norska Statoil och de danska företagen Dong och Mearsk Oil, skriver Tim Webb i The Guardian. BP drog tillbaka sin intresseanmälan efter olyckan i Mexikanska golfen.

Bolagen tävlar om rätten att få borra på 50 000 kvadratkilometer jungfruligt vatten på öns västra sida – varav en del svåråtkomna fyndigheter på djupt vatten. Förhandlingarna har dragit ut på tiden eftersom parterna inte är överens om det finansiella ansvaret i det fall att en större oljeolycka inträffar.

Den ödesdigra oljekatastrofe
n i Mexikanska golfen har höjt beredskapen hos den den grönländska regeringen. Nu kräver den att varje bolag som får en licens att borra lägger undan cirka 2 miljarder dollar i säkerhet – pengar som kommer att kunna användas om en oljeutsläpp verkligen inträffar.

Det finansiella kravet gör att mindre oljebolag utan finansiella muskler får det svårt att konkurrera i racet om de grönländska rikedomarna. Affären kompliceras också av den nära relationen mellan Grönland och Danmark som ju ansvarar för öns utrikesaffärer och ska godkänna alla oljekontrakt.

Erik Klefbom

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.