Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag28.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Startavgift i grönländskt oljerace kostar två miljarder dollar

Publicerad: 15 November 2010, 09:39

Grönland kräver 2 miljarder dollar i säkerhet från bolag som vill utvinna olja på ön, rapporterar the Guardian.


Ämnen i artikeln:

Grönland

Den grönländska regeringen sitter i förhandlingar med en handfull bolag som vill borra efter olja på den stora ön – bland dem Shell, Cairn Energy, norska Statoil och de danska företagen Dong och Mearsk Oil, skriver Tim Webb i The Guardian. BP drog tillbaka sin intresseanmälan efter olyckan i Mexikanska golfen.

Bolagen tävlar om rätten att få borra på 50 000 kvadratkilometer jungfruligt vatten på öns västra sida – varav en del svåråtkomna fyndigheter på djupt vatten. Förhandlingarna har dragit ut på tiden eftersom parterna inte är överens om det finansiella ansvaret i det fall att en större oljeolycka inträffar.

Den ödesdigra oljekatastrofe
n i Mexikanska golfen har höjt beredskapen hos den den grönländska regeringen. Nu kräver den att varje bolag som får en licens att borra lägger undan cirka 2 miljarder dollar i säkerhet – pengar som kommer att kunna användas om en oljeutsläpp verkligen inträffar.

Det finansiella kravet gör att mindre oljebolag utan finansiella muskler får det svårt att konkurrera i racet om de grönländska rikedomarna. Affären kompliceras också av den nära relationen mellan Grönland och Danmark som ju ansvarar för öns utrikesaffärer och ska godkänna alla oljekontrakt.

Erik Klefbom

Ämnen i artikeln:

Grönland

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.