Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag18.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Staten kan tvingas ta över Volvo PV

Publicerad: 20 Februari 2009, 07:07

Staten blir ägare av Volvos bilfabriker. Det kan bli det ofrivilliga resultatet efter att biltillverkaren pantsatt sina fabriker hos Riksgälden.


Den finansiella pressen ökat på Volvo Personvagnar. Den öppna marknaden vågar inte längre låna ut pengar till bolaget då risken att återbetalning uteblir anses överhängande. Under fjolåret gjorde Volvo PV en förlust på över 12 miljarder kronor.

Volvo PV tvingas därför be om 5 miljarder kronor hos Europeiska investeringsbanken, EIB, för att utveckla nya miljöbilar. Men för att ett sådan lån ska beviljas måste bolaget sätta sina fabriker i pant hos svenska Riksgälden för att få regeringens garantier, rapporterar Svenska Dagbladet.

– Staten går i borgen för lånet och tar all kreditrisk. Därför kräver vi goda säkerheter, säger Magnus Thor, avdelningschef för garantier och säkerhet på Riksgälden, till tidningen.

Förutom själva bilfabrikerna har de satt fastigheter, mark och maskiner i pant. Hur mycket panterna är värda vill varken Riksgälden eller Volvo avslöja, men marginalen ligger på Riksgäldens sida.

Om det senare visar sig att Volvo inte kan betala tillbaka lånen till EIB blir det svenska staten som träder in och betala. Där efter kan staten kräva in de pantsatta tillgångarna.

Och det är på så sätt som staten kan bli ägare till bilfabriker – trots näringsminister Maud Olofssons uttalande om att hon ”stänger dörren från svenska regeringens sida när det gäller att ta över bilfabriker”.

Johan Nylander

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.