Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

”Staten skulle kunna ge ut gröna obligationer”

Publicerad: 6 november 2015, 09:05

Idag presenterade regeringens analysgrupp för grön omställning och konkurrenskraft sina förslag för hållbara investeringar. Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) lockas särskilt av att jobba vidare med gröna obligationer.


Ämnen i artikeln:

gröna obligationer

Den här artikeln publicerades i Miljöaktuellts omvärldsbevakning Miljöaktuellt Idag den 6 november.

Regeringens analysgrupp för grön omställning och konkurrenskraft presenterade under morgonen nio policyförslag för att främja hållbara investeringar. Gruppen är en av tre som tillsattes av Kristina Persson (S), minister för strategi- och framtidsfrågor, i februari i år. Enligt gruppen är den stora utmaningen inte brist på kapital eller att det krävs mer investeringar. Istället handlar det om att kapitalet idag går till ohållbara investeringar och att det saknas marknadsfärdiga investeringsobjekt i Sverige.

Bland förslagen finns att regeringen bör ta fram en konkret investerings- och finansieringsstrategi för ett koldioxidneutralt Sverige 2050, att ett nytt regelverk för offentliga upphandlingar skapas, där klimatkrav och omställningsperspektivet märks mer, och att det ställs krav på offentliga aktörer att en viss del av investeringar ska finansieras genom gröna obligationer. Ett annat förslag är att regeringen bör införa krav på de stora bankerna att redovisa koldioxidavtryck för sina pensionsfonder och aktiefonder. För att få fram standardiserade rapporteringsmetoder och en standard för koldioxidavtryck bör regeringen stödja verktygs- och metodarbete, uppmanar gruppen.

Finansmarknadsminister Per Bolund (MP), som nu kommer se över rekommendationerna tillsammans med Kristina Persson, tycker att förslaget om gröna obligationer är extra intressant.

– Marknaden präglas idag av en obalans. En möjlighet skulle kunna vara att vi från statens sida ger ut gröna obligationer, säger Per Bolund som även tycker att förslaget om att ställa krav på offentliga aktörer att finansiera genom gröna obligationer är spännande.

Under seminariet där analysgruppen lanserade förslagen pekade Bolund på att regeringen redan nu gett Finansinspektionen några viktiga uppdrag. Det handlar bland annat om att analysera hur klimatförändringen kan påverka finansiell stabilitet och att föreslå åtgärder i det arbetet.

Bland förslagen från analysgruppen för grön omställning och konkurrenskraft finns också ett utökat arbete med koldioxidskatten så att den blir mer styrande mot hållbara investeringar än idag. Därtill bör regeringen jobba för att EU:s handelssystem med utsläppsrätter får bättre effekt och att världen ska få till stånd en global koldioxidskatt.

Kristina Persson (S) poängterar att hon tycker att det är helheten, systemtänkandet och hur olika aktörer kan samspela som är det intressanta med gruppens policypaket.

– Det händer väldigt mycket på området och frågan om green finance har rusat från att vara en icke-fråga till att bli en viktig fråga, säger hon till Miljöaktuellt och pekar på näringslivets kraft när det gäller hållbara investeringar.

Leder gruppen gör Maria Wetterstrand, före detta riksdagsledamot och Miljöpartiets tidigare språkrör och Jonas Karlsson, kanslichef för Socialdemokraterna i Örebro kommun. Jonas Karlsson betonar att gruppen varit fria i sitt arbete och inte har behövt ta hänsyn till varken rådande politik eller det parlamentariska läget. I gruppen ingår även åtta ledamöter, bland annat SEI:s vd Johan Kuylenstierna, NCC:s hållbarhetschef Christina Lindbäck och Karin Bradley, biträdande lektor på KTH.

I Norge pågår ett liknande arbete just nu i regeringens expertkommitté för grön konkurrenskraft, där bland annat Connie Hedegaard, EU:s tidigare klimatkommissionär, deltar. I oktober 2016 ska gruppen presentera sin strategi och 2017 har regeringen lovat att lägga fram förslag till parlamentet.

– Utmaningarna vi står inför är fundamentala. Vi behöver offensiva strategier, säger Idar Kretuzer, ordförande för den norska kommittén.

Här hittar du förslagen från Analysgruppen Grön omställning och konkurrenskraft (pdf).

Martina Frisk

Ämnen i artikeln:

gröna obligationer

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.