Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Statens arbete med mänskliga rättigheter får bottenbetyg

Publicerad: 21 maj 2018, 10:20

Foto: Wikipedia Commons

Trots att Riksdagen slagit fast att svensk politik ska bidra till en hållbar utveckling globalt, och att all politik ska präglas av ett rättighets- och fattigdomsperspektiv, så gör målkonflikter att regeringens beslut ofta påverkar mänskliga rättigheter negativt. Det visar en ny rapport.


Ämnen i artikeln:

Csr

År 2003 antog riksdagen Sveriges politik för global utveckling, PGU, som innebär att Sverige ska bidra till en hållbar utveckling globalt och att all politik ska präglas av ett rättighets- och fattigdomsperspektiv. Men enligt en ny undersökning från Concord Sverige, en paraplyorganisation som samordnar ett tjugotal svenska organisationer som jobbar med utvecklings- och hållbarhetsarbete, så uppstår ofta målkonflikter som leder till att regeringen fattar beslut som har en negativ påverkan på mänskliga rättigheter utan för Sveriges gränser.

Ett exempel är, enligt Concord Sverige, att den svenska regeringen sagt nej till en offentlig land-för-land-rapportering för multinationella företag, något som skulle motverka skatteflykt. Ett annat område som kritiseras i rapporten är Sveriges omfattande vapenexport, samt det faktum att Sverige ännu inte undertecknat FN:s konvention om förbud mot kärnvapen. På migrationsområdet bör Sverige snarast återgå till sin ordinarie, mer humana asyllagstiftning och säkerställa att EU:s gemensamma asylregelverk inte försvagar asylrätten eller bryter mot internationella konventioner eller de mänskliga rättigheterna skriver rapportförfattarna.

Enligt Concords rapport lägger den svenska regeringen för stor vikt vid frivillighet och företagens egen förmåga att prioritera mänskliga rättigheter. För att Sverige ska kunna säkerställa skyddet av mänskliga rättigheter behöver regeringen utreda en lagstiftning om obligatorisk Human Rights Due Diligence för företag skriver rapportförfattarna. Men regeringen får även beröm, bland annat för sitt engagemang i FN:s agenda för kvinnor fred och säkerhet och i FN:s säkerhetsråd.

Läs rapporten här

Lina Rosengren

Ämnen i artikeln:

Csr

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.