Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag09.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Statlig myndighet vill sänka Sveriges miljöambitioner

Publicerad: 21 Februari 2013, 13:59

Den statliga myndigheten Regelrådet verkar för att den svenska lagstiftningen till skydd för miljö, arbetstagare och konsumenter ska sänkas till EU:s absolut miniminivå, menar Naturskyddsföreningens Mikael Karlsson och TCO:s Eva Nordmark i en debattartikel i SvD.


Ämnen i artikeln:

EuPolitikRegeringen

Är Sverige på väg att släppa ambitionen att vara ett föregångsland i miljö- och arbetsmarknadsfrågor? I rapporten ”Att tydliggöra gold-plating – ett bättre genomförande av EU-lagstiftning” föreslår Regelrådet att Sverige bör införa en minimiprincip – där Sverige alltid ska lägga sig på lägsta möjliga nivå när EU-lagstiftning genomförs, och att man till fullo ska utnyttja alla möjligheter till undantag, skriver Naturskyddsföreningens ordförande Mikael Karlsson och TCO:s ordförande Eva Nordmark i en debattartikel i SvD.

Effekterna av en sådan minimiprincip skulle bland annat innebära en längsta tillåten veckoarbetstid på 72 timmar, fler undantag från skyldigheten att konsekvensbeskriva miljöfarliga verksamheter samt borttagande av krav på att den som skriver en energideklaration ska ha besökt den aktuella byggnaden.

Regeringen har redan meddelat att rapporten blir en utgångspunkt för det fortsatta arbetet och att man har ”för avsikt att omhänderta några av de förslag som framgår i den”.

Mikael Karlsson och Eva Nordmark ställer sig ytterst kritiska till förslaget och menar att både Sverige och EU på sikt tjänar på att ha högre ambitioner.

Tomas Tirén

Ämnen i artikeln:

EuPolitikRegeringen

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.