Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Statliga bolag utan etikpolicy

Publicerad: 17 juni 2004, 12:28

Statens bolag skyndar långsamt med det etiska arbetet. Bara 24 av de 52 statliga bolagen har någon etikpolicy. Nu har näringsminister Leif Pagrotsky tröttnat.


I ett uttalande säger han att etikområdet är av största vikt i de statliga företagen. I den statliga ägarpolicyn betonas att bolagens styrelser bör besluta om etikpolicy och att bolagen tydligt ska kommunicera sina värderingar.

– Frågor om etik är strategiskt viktiga och ska självklart behandlas av bolagens styrelse, säger näringsminister Leif Pagrotsky.

Knappt hälften
I dag har bara 24 av 52 statliga bolagen en etikpolicy, vilket är 46 procent. Om man i stället går på hur stor del av de totala tillgångarna under 2003 som dessa etikpolicies täcker ökar siffran till 78 procent.

De statliga företagen bör föregå med gott exempel. I rapporten om regeringens ägarförvaltning anges att styrelsen i företag med statligt ägande bör besluta om en etikpolicy.

Bör inte regeringen i sin ägarpolicy sätta ytterligare press i frågan, genom att säga att det ska gälla samtliga statliga bolag och därmed vara ett krav?

– Sådana här frågeställningar är väldigt nära skall-krav. Det är styrelsen som ansvarar för bolagets verksamhet inom ramen för aktiebolagslagen. Ägaren anger en viljeriktning och gör vissa uttalanden. Gör man ett uttalande är det starkt, säger Elisabet Johansson, ämnessakkunnig på statliga bolag på näringsdepartementet, som tror att det är svårt att ha ett generellt krav att bolagen ska ha en etikpolicy.

– Redan innan vi har gjort uttalandet har 46 procent av bolagen beslutat om en etikpolicy. Det är inte så att bolagen inte försöker vara duktiga på det här området. Nu antar vi att bolagen kommer att lyfta upp frågan som en styrelsefråga och inte bara att den behandlas av vd och nedåt. Hela verksamheten måste genomsyras.

När det gäller hur de statliga bolagen kommer att använda förslaget om svensk kod för bolagsstyrning avvaktar man den färdiga koden.

– Koden står väl upp mot den ägarpolicy som finns för statliga bolag. Vi tror att de statliga bolagen kommer att kunna följa den här koden, på så sätt att det kan finnas särdrag på grund av att man ofta är statligt helägt, säger Elisabet Johansson.

Mikael Nyberg

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.