Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Statoil riskerar enorma miljöböter

Publicerad: 14 februari 2011, 09:21

Statoil stäms för miljöbrott och riskerar böter i miljonklassen.


Ämnen i artikeln:

StatoilOljesandKanadaGreenpeace

Det är myndigheterna i kanadensiska Alberta som stämmer Statoil för miljöbrott i samband med företagets oljesandsprojekt i området. Det rapporterar Greenpeace. Enligt miljöorganisationen riskerar Statoil böter på över 60 miljoner kronor för 19 åtalspunkter – bland annat överträdande av Statoils vattenlicens samt att bolaget ska ha givit falsk eller vilseledande information om sitt vattenuttag.

Oljesandsutvinning i Kanada.

Statoil bedriver idag ett demonstrationsprojekt i området med en kapacitet åp 10 000 fat olja per dag. Statoil anklagas av myndigheterna för att på ett olagligt sätt ha avlett vatten från flera vattendrag i omrdået för att använda i produktionen.

Greenpeace konstaterar också i sitt pressmeddelande att oljesandsutvinning är ett av de klimatskadligaste och smutsigaste sättet att producera energi – med enorma växthusgasutsläpp, förstörda ekosystem, förgiftning och dränering av vattendrag som följd.

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News