Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Statoilchefen vill stoppa övergången till värmepumpar

Publicerad: 2 januari 2006, 08:44

Svenska Statoils vd Joakim Säll kräver stopp för konverteringen av villaolja till värmepumpar. Värmepumpen orsakar koldixidutsläpp som är 15 gånger större än pelletspannan, hävdar han i en debattartikel i Dagens Industri och hänvisar till beräkningar från Sveriges provnings- och forskningsinstitut. – Samhällsbyggnadsminister Mona Sahlin måste utforma det nya konverteringsstödet så att det inte uppmuntrar till ytterligare investeringar i värmepumpar, säger Joakim Säll.


Riksdagen har beslutat om konverteringsstöd från den 1 januari 2006 för dem som byter från el- eller oljeuppvärmning.

– Många småhusägare uppmuntras nu att välja en uppvärmning som är bra för både klimatet och plånboken. Däremot är det mindre positivt att stödet också omfattar ett byte till värmepump, säger Helena Fornstedt, informationschef på Svenska Statoil.

Enligt Statoil måste man utgå från att elen till nya värmepumpar produceras på marginalen av kolkraftverk. Bolaget varnar också för att nya värmepumpar ökar beroendet av el och ”dramatiskt ökar risken för elbrist”.

Statoil presenterar vidare en ny Temoundersökning som visar att sju av tio felaktigt tror att värmepump är det bästa alternativet för klimatet.

– Det är skrämmande att så många felaktigt tror att värmepumpar är bra för klimatet. Värmepumparnas klimatpåverkande utsläpp är stora, eftersom elen på marginalen produceras i kolkraftverk i Sveriges grannländer, säger Helena Fornstedt.

I undersökningen fick 1 000 personer svara på följande fråga: ”Tänk dig en villaägare som idag har oljeuppvärmning, men som vill minska sin egen påverkan på klimaten, dvs den så kallade växthuseffekten. Vilket av följande alternativ tror du då är bäst att välja?”

Svarsandelarna blev: Värmepump (t ex bergvärme eller jordvärme): 71 procent; Pellets: 17 procent; El: 6 procent; Behålla oljan: 1 procent; Tveksam, vet ej: 5 procent.

Valter Bengtsson

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev