Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Statsanställda smugglade elfenben i regeringsplanet

Publicerad: 6 november 2014, 10:44

Gjordes under officiellt besök i Tanzania.


På fem år har omkring hälften av Tanzanias elefanter skjutits av tjuvjägare. Landet är den största källan till illegalt elfenben i världen, och den största köparen av de utsmugglade betarna är Kina.

Bakom den här utvecklingen ligger bland annat kinesiska brottssyndikat som samarbetar med korrupta tjänstemän i Tanzania, det visar en ny rapport från Enivronmental Investigation Agency, EIA.

Men rapporten beskriver även andra, mer anmärkningsvärda sätt på hur elfenben smugglas ut ur landet. Ett exempel är från december förra året då den kinesiska marinen var på officiellt besök i hamnstaden Dar es Salaam, något som ledde till en boom i försäljningen av elfenben.

Ett annat exempel är från mars samma år, då en stor delegation från Kina var i landet i samband med Kinas president Xi Jinpings besök. Då ökade försäljningen också enormt, vilket enligt rapporten från EIA ledde till en fördubbling av priserna. Tusentals kilo med elfenben ska sedan ha smugglats ombord på regeringsplanet i diplomatiska försändelser.

Anders Hellberg

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.