Klimat
Statsministern i upprop mot fossila subventioner
Publicerad: 24 november 2015, 05:00
Statsminister Stefan Löfven (S). Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet
Sätt stopp för fossila subventioner globalt. Den uppmaningen tar statsminister Stefan Löfven (S) med sig till klimatmötet i Paris.
Under det kommande klimattoppmötet kommer statsminister Stefan Löfven (S) att delta i ett stort upprop för att stoppa subventioner till fossila bränslen. Tillsammans med Nya Zeeland, Costa Rica, Danmark, Norge, Finland, Etiopien och Schweiz är Sverige med i gruppen Friends of Fossil Fuel Subsidy Reform (FFFSR) som startades 2010. Inför Paristoppmötet har gruppen tagit fram en kommuniké för att lyfta frågan om att fasa ut subventionerna globalt och hittills har 31 länder och ett 30-tal organisationer och företag ställt sig bakom skrivningarna.
– Gruppen skapades bland annat för att få G20-länderna att hålla vad de lovat. Redan 2009 gjorde G20-länderna en deklaration om att fasa ut ineffektiva fossilsubventioner, säger Roger Sedin, handläggare på miljö- och energidepartementet och med i regeringens förhandlingsdelegation.
Bland de länder som hittills slutit upp bakom kommunikén finns USA, Storbritannien och Mexiko. Även International Energy Agency (IEA) och Organisation for Economic Co-operation and development (OECD) star bakom uppmaningen liksom flera stora bolag, däribland svenska byggkoncernen Skanska. Kommunikén överlämnas till FN under ett evenemang den 30 november inne på klimatmötet, där även Stefan Löfven deltar.
Enligt IEA beräknades subventioner till fossila bränslen uppgå till 548 miljarder amerikanska dollar år 2011. Det är mer än fyra gånger högre än stödet som går till förnybara energikällor. Sveriges position är att en avveckling av subventioner är angelägen och en kostnadseffektiv åtgärd mot klimatförändringar. I budgetpropositionen för 2015 pekade regeringen på att arbetet med att fasa ut subventioner av fossila bränslen ska prioriteras.
Roger Sedin på miljö- och energidepartementet lyfter bland annat fram att Sverige sedan 2011 stödjer Global Subsidies Initiative (GSI) som syftar till att stötta utvecklingsländer i att ställa om sina fossila subventionssystem. I år får GSI fem miljoner kronor i bidrag av regeringen.
Men vad är egentligen en subvention? Den frågan är inte helt lätt att besvara. Det finns ingen internationellt vedertagen definition av begreppet. Men ofta används World Trade Organizations (WTO) definition. FFFSR-gruppen har valt ett smalare perspektiv än WTO och fokuserar på direkta subventioner på produktions- och konsumtionssidan. Här ingår exempelvis direkta stöd till producenter och pristak på bensin så att ett lands regering kompenserar om bensinpriset går över en viss nivå. I Sverige finns skattelättnader för dieselanvändning i jord- och skogsbruk och även om det inte ingår i gruppens definition är det enligt WTO att betrakta som en subvention. Här påpekar Roger Sedin dock att det ska ses i ljuset av att vi har bland de högsta skatterna på fossila bränslen och koldioxidskatt sedan 1991 och att Sverige i internationellt hänseende ligger bra till. I sin fördjupade utvärdering av miljömålen för i år föreslog Naturvårdsverket att Sverige ska fasa ut miljöskadliga subventioner fullt ut. Här ingår att se över avdragsrätten för energi- och koldioxidskatter som vissa verksamheter idag får.
För att få så många länder som möjligt att stödja kommunikén har Friends of Fossil Fuel Subsidy Reform valt att inte göra den rättsligt bindande utan istället uppmuntra till tre principer: kommunikation och transparens, ambition i åtagande och tidsplan och att länder ser till att reformer stöttar de allra fattigaste grupperna i samhällen.
– Kommunikén lyfter även den fördelningspolitiska aspekten. Fossila subventioner gynnar främst medelklass och övre medelklass, säger Roger Sedin.
Läs mer om initiativet här och kommunikén här.
Martina Frisk