Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag20.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Statssekreteraren lovar att dagens höga spotpriser kommer att gå ner

Publicerad: 26 Oktober 2006, 10:23

Han ska lyssna på basindustrin, säger han, och diskutera beslutet att lägga ner tillverkningen av gasdrivna bilar med Volvo personvagnars ledning. Återstår att se vilka lösningar statssekreterare Ola Alterå kan hitta. Att dagens höga spotpriser kommer att gå ner är han säker på, dock inte till historiskt låga nivåer.


I den nya alliansregeringen tog Maud Olofsson energifrågorna till näringsdepartement och satte Ola Alterå att sköta dem. Han var centerns partisekreterare i slutet av nittiotalet och har sedan 2001 varit vd i organisationen Svensk Fjärrvärme. En period som sammanföll med att branschen expanderade kraftigt samtidigt som energibolagen avvecklade fossilbränslen ur fjärrvärmepannorna.

Nu får han räkna
med samtal från representanter för en basindustri som dignar under elräkningarna. Regeringen tänker förstås lyssna på basindustrin, försäkrar han, men några snabba räddningsplankor verkar den inte kunna hoppas på. Det blir ingen återreglering av elmarknaden, som Sverker Martin-Löf föreslagit, inga specialregler för basindustrin som Jan Svärd i Eka Chemicals vädjade om i förra numret av Dagens Miljö. Det skulle krocka med EU:s intentioner och Sverige har valt väg. Det blir inga nya stora vattenkraftprojekt och ingen kärnkraft fram till 2010 som Urban Bäckström i Svenskt Näringsliv föreslagit.
– Vi har nu, med låga nivåer i vattenmagasinen och ett antal kärnkraftreaktorer som står stilla, väldigt höga spotpriser. De kommer att gå ner, men inte till de extremt låga nivåer som vi hade en gång. På en gemensam marknad kommer Sverige inte att ha väsentligt lägre elpriser än övriga Europa.

Basindustrin måste anpassa sig till en ny verklighet?
– Vi måste ta oss an deras problem, lyssna till hur de ser på saken, se om det finns något som vi kan göra så att de kan fortsätta att verka i Sverige. Men jag har inga färdiga lösningar.

Hur ser du på elmarknadens sätt att fungera?
– Jag inser att det finns ofullständigheter i marknaden, om den fungerade skulle Eka Chemicals kunna köpa el från ett franskt bolag om Vattenfall är svåra. Jag måste sätta mig in i detta.

Några detaljer i en
uthållig energipolitik är klara. Kommunerna får pengar för att kunna handlägga vindkraftfrågor snabbare och de små vattenkraftverken får åter glädje av elcertifikaten. I övrigt räknar han med att kraftvärmen byggs ut. Idag kommer 6–7 TWh från dessa anläggningar där fjärrvärmepannorna också producerar el. Vid mandatperiodens slut bör siffran vara uppe i 10–12 TWh och de nuvarande kärnkraftaggregaten byggas ut om de klarar lagkraven.
– Vi har en hög elanvändning per capita. Det är en konkurrensnackdel för Sverige, en följd av vår historiskt billiga el. Nu behöver vi effektivisera elanvändningen totalt sett. Det sticker också ut att vi använder högvärdig energi för att värma våra bostäder.

Hur ser du på Volvos beslut att lägga ner produktionen av gasdrivna bilar nästa år?
– Jag ska kontakta Volvos ledning och lyssna. Det är paradoxalt att de väljer att lägga ner just nu när marknaden verkar ta fart.
Statliga bidrag till utbyggnaden av gaspumpar försenades av slitningar inom den förra politiska majoriteten.
– Frågan är dåligt skött. Det är illa om miljöpartiets hantering fick Volvo att lägga ner tillverkningen av bi-fuelbilar.
Av Göran Kristiansson

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.