torsdag1 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Status idag: 3,5 graders temperaturökning

Publicerad: 8 december 2009, 06:47

Stora pengar, mäktiga människor och forskare som ropar ”höj buden”.

Ämnen i artikeln:

Cop 15

MS

Mikael Salo

mikael.salo@aktuellhallbarhet.se


Under två veckors tid kommer du att få ett dagligt COP15-nyhetsbrev från oss. Halva redaktionen är på plats i Köpenhamn och vi kommer att rapportera bland annat om vem som säger vad? Varför? Och vad kan det stora händelseförloppet får för konsekvekvenser för just din verksamhet?

I Köpenhamn bor redaktionen på briggen Tre Kronor – som är ett utmärkt exempel på att det inte bara är de stora klimatförhandlingarna i FN:s regi som äger rum. På Briggen kommer ett flertal seminarier att hållas och prinsessan Viktoria och många andra kommer att gästa skeppet. Staden bubblar av aktiviteter. Så även dess omgivning. I Malmö börjar idag den stora konferensen "A fair deal in Copenhagen" med bland annat Margot Wallström, Gro Harlem Brundtland, Mary Robinson, Tariq Banuri, Andreas Carlgren och många fler. I morgon lämnas kommunikén till FN.

Det är alltså många människor på plats. Inflytelserika människor – och det handlar om stora pengar. Enbart danska staten har tecknat sponsoravtal till ett värde av 110 miljoner kronor med bolag som Sas, BMW, Volvo, Mercedes, DHL och så vidare. Många är stora bolag med stora miljöskulder – men samtidigt finns där också bolag som Cisco som gör det möjligt för förhandlarna att föra en dialog med sina hemländer.

Nu i morse fick jag följande e-post från Stefan Henningsson på Världsnaturfonden:

"En reality check från Potsdam Institute och Ecofys på hur bra buden faktiskt ser ut just nu jämfört med vad många av ledarna just nu säger. Nivåerna måste upp högre, mycket högre än de bud som ligger. En spiral uppåt är absolut nödvändig. För EUs del handlar det om att gå från 20-30 till att prata 30-40%."

Om förhandlingarna skulle stänga nu ska vi sannolikt hamna på en temperaturökning över 3 grader år 2100. Halten koldioxid i atmosfären skulle ligga på cirka 650 ppm (miljondelar) – idag är den drygt 380 ppm.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev