Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Stefan Edman: ”Feberfrossa i vindkraft”

Publicerad: 8 november 2010, 14:11

Utbyggnaden av vindkraft går för fort. Miljödebattören Stefan Edman varnar nu för att den massiva utbyggnaden håller på att gå över styr, rapporterar SVT Aktuellt


Ämnen i artikeln:

Vindkraft

Utbyggnaden av vindkraft går fort. Från att idag producera 3 Twh ska den producera nästan tio gånger mer inom de närmaste tjugo åren. Det innebär tusentals nya kraftverk på hundratals platser runt om i landet. Från att ha gått för långsamt går utbyggnaden nu för fort, menar Stefan Edman, biolog och debattör.

– Det är lite feberfrossa
just nu. Jag tror att det kommer en tid då vi besinnar oss och tänker på baksidan i detta och vad som är de rätta proportionerna. Men den debatten har vi inte riktigt ännu, säger Stefan Edman till SVT Aktuellt.

Stefan Edman hjälpte Göran Persson att lansera idén om det gröna folkhemmet för mer än tio år sedan. Han var med när Göran Persson satte upp de första målen att bygga ut vindkraften år 2002. Han beskriver sig själv som vindkraftsvän men varnar samtidigt för den snabba utbyggnadstakten.

– Från att ha gått alldeles för långsamt går det nu alldeles för fort. Och det är problem. Vi kommer att få vindkraft i landskap som är väldigt vackra och väldigt tysta och som väldigt många vill ha till rekreation.

Med anläggningarna kommer stora vägsystem och schaktningar på olämpliga platser. Det finns en växande opinion som är tveksam inför denna massiva utbyggnad, ofta lokala grupper som är oroliga för hur naturen, betesmarkerna och huspriserna påverkas av den storskaliga utbyggnaden.

– Det finns andra platse
r att bygga på. Det finns redan exploaterade tomter, till exempel industritomter eller längs motorvägarna. Det är där vi måste sätta verken i först hand, säger Stefan Edman.

Stefan Edman varnar också för den reservkraft som måste finnas till hands de dagar det inte blåser och vindkraftverken står stilla. Med dagens takt i utbyggnaden kanske det måste till en utbyggnad av vattenkraften för att hantera situationen – och det är ett mardrömsscenario enligt Stefan Edman.

– Som naturvårdare och biolog är det en rysare, säger Stefan Edman

Erik Klefbom

Ämnen i artikeln:

Vindkraft

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.