Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag07.03.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Stefan Edman: Vi måste diskutera konsumtionen

Publicerad: 19 Februari 2014, 12:15

Idag pratar vi nästan bara om tekniken som ska få oss att ställa om till hållbarhet. Men vi måste också prata om konsumtionen och dess roll i utvecklingen. Det menade Stefan Edman då han inledningstalade på Sustainability Day Göteborg idag.


Inledningstalare på Miljöaktuellts konferens Sustainability day Göteborg som just nu pågår var ingen mindre än biologen, författaren och förra S-regeringens miljörådgivare Stefan Edman. Hans budskap var inledningsvis optimistiskt.
– Det händer en massa bra saker i världen och allt går inte åt fel håll, även om man ofta får den bilden från medierapporteringen. Framförallt går det åt rätt håll inom social hållbarhet. Läser man FN:s Human development report ser man att fattigdomen minskar, först i Asien och Sydamerika och nu också i Afrika. Vattentillgången ökar och i dag har 90 procent tillgång till rent vatten. Fler barn går i skolan och så vidare och så vidare.

Efter den optimistiska inledningen gick Edman in på problemen som han menar främst ligger i den ekologiska sidan av hållbarhetsutmaningen. Vi sitter fast i ett fossilberoende och så mycket som 60 procent av världens resurser kan vara överutnyttjade, sade han och beskrev inför de drygt 700 åhörarna världen som en roddbåt med två åror och en styråra.
– Politiken är styråran som pekar ut riktningen. Den ena åran är tekniken och på den här sidan har vi kommit ganska långt. Det satsas i dag stora resurser på grön teknik och det är en fantastisk strategi där vi utvecklar hållbart byggande, hållbara transporter och så vidare. Problemet är att man inte kan ro med bara en åra, för då snurrar båten bara runt. Den andra åran i den här båten är konsumtionen som tyvärr växer snabbare än vad den gröna tekniken utvecklas. Det gör att tekniken inte kan resurseffektivisera i samma takt som konsumtionen ökar och det är här som det krävs ökat fokus och ytterligare åtgärder, säger Stefan Edman.

Han föreslår en grön skatteväxling som gynnar konsumtion av tjänster som kultur, utbildning och hälsa och som motverkar konsumtion av prylar. Över huvud taget tycker han att vi i Sverige pratar för lite om konsumtionen.
– Vi pratar i dag nästan bara om tekniken, men måste ta diskussionen om konsumtion också. Det handlar om livskvalitet och vad som är ett gott liv. Måste jag stegra min materiella konsumtion för att få ett gott liv eller kan jag få ett lyckligt liv av ickemateriell välfärd? Vi behöver en värdedebatt och nu när det är valår skulle det passa väldigt bra. Politikerna måste ge tydligare riktlinjer så att vi kan ro med båda årorna, säger han.

Ladda ner FN:s Human development report 2013 här.

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.